Η Τελετή του Παύλου Μάτεσι – Θεατρική Ομάδα Φ.Σ.Αχαΐας

Η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία «Η Τελετή» του Π. Μάτεσι, μια τραγελαφική ιστορία ανθρώπων της ελληνικής μικροαστικής τάξης.
Για 4 μόνο παραστάσεις, από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 21:30 στο θέατρο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού.
Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ».
Η υπόθεση του έργου :
«Η Τελετή», το πρώτο θεατρικό έργο (1966) του Παύλου Μάτεσι, αποτελεί μια μαύρη κωμωδία που θίγει τον καθωσπρεπισμό, τον νεοπλουτισμό και την επίδειξη, καθώς και τις επιφανειακές οικογενειακές σχέσεις. Έργο μονόπρακτο, «Η Τελετή», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966.
Οχτώ γυναίκες συγκεντρώνονται στο σπίτι της μόλις αποδημήσασας θείας. Διακαής τους πόθος είναι να οργανωθεί μία μεγαλοπρεπής Τελετή που θα χαραχτεί στη μνήμη των καλεσμένων. Απολύτως αναγκαία για την επιτυχία της «πένθιμης σουαρέ» είναι η συμμόρφωση με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.
Πώς θα τακτοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά για μια «τελετή» του «επιπέδου» τους;
Οι θλιμμένες εξαδέλφες παραλύουν από το βάρος της προετοιμασίας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα κωμικά ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο συγγραφέας και η παράσταση :
Μέσα από την καυστική σάτιρα και την υπερβολή των παθημάτων των 8 γυναικών, που προσπαθούν απλώς να οργανώσουν μια «αξιοπρεπή» κηδεία, ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις βάζει στο στόχαστρο διαχρονικές καθωσπρέπει, μικροαστικές, νεοπλουτίστικες αντιλήψεις που φέρνουν το φαίνεσθαι ψηλότερα του είναι. Η νεκρή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να επιδείξουν οι συγγενείς της την όποια οικονομική τους θέση και την έγνοια τους γι’ αυτή την «αξιοπρέπεια», ξεχνώντας ότι μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι.
«Η Τελετή» χαρακτηρίζεται σαν μαύρη κωμωδία που αναμφίβολα όμως καταλήγει σε μια καυστικότατη κοινωνική σάτιρα.
Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ οι εννιά ηθοποιοί της παράστασης ζωντανεύουν το ήδη γκροτέσκο ύφος του κειμένου: ακραίους συναισθηματισμούς και υπερβολές, χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας. Θα αφηγηθούν μια ελληνική τραγελαφική ιστορία ανθρώπων του χθες, του σήμερα, ενδεχόμενα και του αύριο.

Τιμές εισιτηρίων:
8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)
Κρατήσεις θέσεων : 2610 278 063, 6976 590 920

Η ΤΕΛΕΤΗ
Μονόπρακτο

Συγγραφέας: Μάτεσις, Παύλος
Σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια : Νίκος Πραγιάννης
Σκηνοθετικές συμβουλές : Γεράσιμος Ντάβαρης
Σκηνικά : Βασίλης Ρουτζομάνης
Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Βουτυρακη Μαρια , Καλογεροπουλου Ντόλυ , Ορφανού Ευη , Παναγιωτοπουλου Μαρία, Πραγιάννης Νίκος, Ροδοπούλου Δέσποινα ,Σερέτη Ελένη , Σερέτη Κωστούλα , Τριβυζά Μαρία , Τσάρα Μαρίνα .

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More