Η σπουδαία πιανίστρια και συνθέτρια θεία του Θάνου Μικρούτσικου από την Πάτρα!

H Αντιγόνη Παπαμικροπούλου, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1889. Προερχόμενη από αστική οικογένεια είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την μουσική της προσωπικότητα.

Σπούδασε στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και διάκριση (βραβείο Highest Award). Επέστρεψε στην Πάτρα όπου και εγκαταστάθηκε, αναπτύσσοντας πλούσιο παιδαγωγικό έργο ως δασκάλα πιάνου. Έδινε συχνά ρεσιτάλ πιάνου στην Πάτρα και την Αθήνα, ερμηνεύοντας συνθέσεις των μεγάλων κλασικών, αλλά και δικά της έργα. Λόγω της εξαιρετικής δεξιοτεχνίας της ως σολίστ πιάνου, την είχαν αποκαλέσει «κορυφαία της Ελλάδος πιανίστρια», ενώ κάποιοι μουσικοκριτικοί την θεωρούσαν «δεύτερο Ρουμπινστάιν».

Έγραψε έργα για πιάνο (μπαλάντες, κομμάτια «σαλονιού» κ.α.) και αρκετά τραγούδια για φωνή και πιάνο, τα οποία είχαν ιδιαίτερη απήχηση στην εποχή τους. Σήμερα, δυστυχώς, η Παπαμικροπούλου είναι ελάχιστα γνωστή στην γενέτειρά της, τα δε έργα της δεν παίζονται σχεδόν καθόλου.
Οι συνθέσεις της έχουν ειλικρινή μελοδραματική διάθεση, έντονο λυρισμό και προκαλούν βαθειά συγκίνηση. Όπως έγραψε ο Αριστείδης Μικρούτσικος, «με τη φωνή της ψυχής της μας χαρίζει το χρυσό κλειδί της διαισθήσεως της Μουσικής… Μας λέει: Η Μουσική είναι ο Λυτρωμός».

 

Στο συγγενικό περιβάλλον της Α. Παπαμικροπούλου ανήκει ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Η αδελφή τής Αντιγόνης, Ηλέκτρα, παντρεύτηκε έναν ξεχωριστό πνευματικό άνθρωπο της Πάτρας, τον Αριστείδη Μικρούτσικο, αδελφό του πατέρα του Θάνου Μικρούτσικου.
Στο προσωπικό αρχείο του συνθέτη σώζεται το κύριο μέρος του συνθετικού έργου της θείας του Αντιγόνης Παπαμικροπούλου. Παρτιτούρες έργων της υπάρχουν ακόμη στη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με Πατρινούς ποιητές, είχε δηλώσει τον θαυμασμό του για τους παλιούς Πατρινούς συνθέτες λέγοντας τα εξής:
 «Θείε Αριστείδη Μικρούτσικε και θεία Αντιγόνη Παπαμικροπούλου, πολύ θα ήθελα να ζήσω μια μέρα μαζί σας. Έχω όμως ένα παράπονο από εσάς. Δεν μου αφήσατε ένα σημείωμα για τον απίστευτα σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Λιάλιο. Ή το γράψατε και κάπου ξέπεσε; Εγώ όμως κυνηγούσα -παιδί του δημοτικού – τον Θεόφιλο Κάββουρα στην Τριών Συμμάχων και χαιρόμουνα, δεκαετία του ’50, την μπάντα – συμφωνική ορχήστρα που διηύθυνε.»

Το σπουδαιότερο και γνωστότερο έργο για πιάνο της Παπαμικροπούλου είναι η Καλαβρυτινή Σουίτα ή Εικόνες απ’ τα Βουνά. Η συνθέτρια επεξεργάζεται με ευφάνταστο τρόπο θέματα από την ελληνική δημοτική παράδοση και δημιουργεί πέντε μουσικές εικόνες που εκφράζουν μία κυρίως ρομαντική διάθεση. Τα υπόλοιπα έργα για πιάνο μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα των αρχοντικών της πατρινής αστικής τάξης του τέλους του 19ου αιώνα. Ο ρυθμός του βαλς είναι κυρίαρχος, η μουσική ανάλαφρη και οι συνθέσεις παραπέμπουν στην αυστριακή ή γαλλική μουσική.

Η φωτογραφία από το Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών του Κ. Ν. Τριανταφύλλου. Πατρινοί στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας το 1921 ως φοιτητές: Παναγ. Κανελλόπουλος και οι αδελφές Παπαμικροπούλου (Αντιγόνη, Ισμήνη, Ηλέκτρα). Αρχείο Ιω. Αρ. Μικρούτσικου

 

 

 

Πηγές :  https://www.tovima.gr, http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More