Η ψυχολογική επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού (burnout)

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας συμπίπτει με την πανδημία του νέου κορονοϊού, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αυτή η τρομερή πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες. Οι άνθρωποι που κρατάνε με νύχια και με δόντια τα συστήματα από την κατάρρευση είναι οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές.

Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν επιπλέον βάρος σε ένα προσωπικό, το οποίο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης «κουβαλά» αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

The issue of burnout worsens-Industry Global News24Nurse Burnout: Are You (And Your Patient) At Risk? - Nurseslabs

Ο Άγις Γούζαρης, Ψυχίατρος,  υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις του burnout στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στη χώρα μας, δεν είναι καθόλου αμελητέες: πέρα από την επιβάρυνση του ίδιου του ιατρού, έχει επικίνδυνες  συνέπειες και για τους ασθενείς καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ιατρικού σφάλματος.

«Ο Επίκτητος λέει: “Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα”, δηλαδή: “Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν”. Αναμφισβήτητα η πανδημία του COVID-19 και η  επαπειλούμενη κατάρρευση ολόκληρων εθνικών συστημάτων υγείας είναι κάτι το  πρωτόγνωρο και για την παγκόσμια ιατρική και υγειονομική κοινότητα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή; Την απάντηση την έχει ήδη δώσει ο Επίκτητος».

Η γνώση που έχουν αποκομίσει οι γιατροί μελετώντας πάσχοντες από Διαταραχή  Μετατραυματικού Στρες, επιβεβαιώνει τον Επίκτητο: η προσωπικότητα, η νοοτροπία με άλλα λόγια, και ο βαθμός ετοιμότητας του ατόμου για το τραυματικό γεγονός είναι αυτά που καθορίζουν το αν θα πάθει αυτή την ψυχική διαταραχή και το πόσο σοβαρή θα είναι.

 

Πηγή : https://www.newsbomb.gr/http://athina984.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More