Η περιοχή της Πάτρας που τιμά τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών!

Η συνοικία Μπεγουλάκι βρίσκεται αμέσως μετά το Κουκούλι και το 1953 μετονομάστηκε σε Μύλους. Η ονομασία Μπεγουλάκι αναφέρεται από παλιά.
Το όνομα Μπέη Ουλάκ ή Μπέλ Ουλάκ είχε Τούρκος γαιοκτήμονας στους Μύλους έξω από την Πάτρα.
Αυτή την τοπωνυμία την αναφέρουν βυζαντινοί χρονογράφοι και κυρίως ο Γ.Φραντζής, που διηγείται ότι έξω από την Πάτρα στην τοποθεσία Μύλοι (μέχρι το 1821 υπήρχαν μύλοι στο Μπεγουλάκι) ο Κ.Παλαιολόγος πολιορκώντας την Πάτρα έστησε εκεί σκηνές και τέλεσε του γάμους του μέσα στο στρατόπεδο.
Ο γιος του Θωμά Παλαιολόγου -βυζαντινού διοικητή των Πατρών- Μανουήλ εξισλαμίστηκε και πήρε τον τίτλο του Μπέη Ογλού δηλαδή του ηγεμονόπαιδος. Ο Κ.Τριανταφύλλου θεωρεί πιθανό να υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή κτήμα των Παλαιολόγων και μάλιστα ιδιοκτησίας του Μανουήλ. Με την απόφαση της 23-12-1953 του Δήμου Πατρέων η συνοικία μετονομάσθηκε σε “Μύλους” αλλά η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.

Τα Oνόματα των οδών στο Μπεγουλάκι
Στο Μπεγουλάκι επικρατούν ονόματα Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών (32 οδοί) καθώς και Εθνικών ευεργετών (οδοί). Στην συνοικία Εθνικό Στάδιο 14 οδοί έχουν ονόματα συγχρόνων Ελλήνων λογοτεχνών, ποιητών ή συγγραφέων. H περιοχή -λοιπόν- τιμά και αναγνωρίζει τους ανθρώπους και των γραμμάτων και των τεχνών και είναι φυσικό να τους αφιερώνει όλα σχεδόν τα ονόματα των οδών της.

Ενδεικτικά   :

Οδός Ανδρέα Εμπειρίκου

Ποιητής που γεννήθηκε στη Βραίλα της Ρουμανίας (1901 – 1975). Είναι ένας απο τους εισηγητές του σουρρεαλισμού στην Ελλάδα. Έργα του: “Eνδοχώρα”, “Υψικάμηνος” κ.ά. Είχε σπάνια δύναμη οπτικής φαντασίας.

 

Οδός Eπιφάνειου

Η ονομασία της οδού οφείλεται στον Επιφάνιο, λόγιο και κληρικό απο την Ήπειρο, που ίδρυσε σχολές στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Πέθανε το 1648.

 

Οδός Παν. Ζωγράφου

Λαικός ζωγράφος απο την Σπάρτη, που έζησε τα τέλη του 18ου αιώνα και αγωνιστής του 1821. Φιλοτέχνησε πίνακες με απεικονίσεις μαχών για εικονογράφηση των “Απομνημονευμάτων” του Μακρυγιάννη. Βασίστηκε στην λαικοβυζαντινή παράδοση και στη “χαρτογραφική αντιμετώπιση του χώρου” κατά τον κριτικό Στέλιο Λυδάκη.

 

Οδός Νίκου Καρούζου

Ποιητής από το Ναύπλιο (1926-1990), από τους πιό αξιόλογους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Η ποίησή του είναι πυκνή, πηγαία, με ελλειπτικό λόγο. Έζησε διαρκώς σε μία “μυστυριώδη ακολασία με λέξεις”. Έργα του “Υπνόσακκος”, “Συντήρηση ανελκυστήρων” κ.ά.

 

Οδός Κουτούζη

Ζωγράφος και αγιογράφος απο την Ζάκυνθο (1741-1813). Ήταν ακόμα κληρικός και σατιρικός ποιητής.

 

Οδός Ηλία Ηλιού

Σημαντικός πολιτικός της χώρας των νεότερων χρόνων, επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΔΑ, από τη Λήμνο.

 

Οδός Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Ο Κυριάκος (Δομήνικος) Θεοτοκόπουλος, που ονομάζεται και Ελ Γκρέκο, είναι Έλληνας ζωγράφος απο τους μεγαλύτερους του κόσμου (Φόδελε Κρήτης περίπου 1548, Τολέδο Ισπανίας περίπου 1614). Θεωρείται ο πρόδρομος των πνευματικών τάσεων της νεότερης τέχνης και ο δημιουργός μιας νέας αισθητικής, στην οποία κυριαρχεί η τάση πνευματοποίησης θείων και ανθρώπινων μορφών. Μεταξύ των έργων του γνωστά είναι και “Η προσκύνησις των Ποιμένων”, “Η κηδεία του κόμητος Οργκάθ”, “Η Αγλια Οικογένεια” κ.ά.

 

Οδός Θουρίας

Η Θουρία είναι πόλη της Μεσσηνίας, κοντά στον ποταμό Πάμισο. Στην αρχαιότητα η Θουρία για να λύσει διαφορά της με την Μεγαλόπολη, ζήτησε με εκπροσώπους και την βοήθεια των Πατρών.

 

Οδός Νίκου Καββαδία

Ποιητής που γεννήθηκε στην Ματζουρία το 1910 και πέθανε το 1975. Πέρασε την ζωή του ως ασυρματιστής σε εμπορικά πλοία. Η ποίησή του είναι ενα χωνευτήρι γλωσσών, παραδόσεων και ηθών από όλο τον κόσμο, μιά περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο. Μερικά από τα έργα του είναι “Μαραμπού”, “Πούσι”, “Τραβέρσο”, κ.ά.

 

Οδός Νικόλαου Καντούνη

Ιερέας, ζωγράφος και αγιογράφος απο την Ζάκυνθο (1768-1834), ένας απο τους εκπροσώπους της επτανησιακής σχολής, έχοντας ως πρότυπα του τους Βενετσιάνους Ζωγράφους.

 

Οδός Ζώη Καπλάνη

Ο Ζώης Καπλάνης (1736-1806) απο την Ήπειρο, ήταν εθνικός ευεργέτης, που πρόσφερε πολλά στο έθνος και ίδρυσε την Καπλάνειο Σχολή Ιωαννίνων.

 

Οδός Κώστα Βάρναλη

Ο Κώστας Βάρναλης (1884 – 1974) απο τον Πύργο Βουλγαρίας, είναι κυρίως ποιητής αλλά και πεζογράφος και κριτικός. Η ποιησή του έχει κοινωνικό περιεχόμενο και διακρίνεται για την μαχητικότητα και τον σαρκασμό. Έργα του: “To φώς που καίει”, “Σκλάβοι πολιορκημένοι”, κ.ά.

 

Οδός Γεράσιμου Βώκου

Ζωγράφος από την Πάτρα (1868 – 1927), που καταγόταν απο ονομαστή υδραιική ναυτική οικογένεια. Ασχολήθηκε περισσότερο με την τοπιογραφία, ηθογραφία και προσωπογραφία. Έγραψε και μυθιστορήματα, διηγήματα, κ.ά.

 

Οδός Δημητρακόπουλου

Η οδός ονομάστηκε ετσι σε απόδοση τιμής στον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, περίφημο Έλληνα νομομαθή. Με το όνομα Δημητρακόπουλος υπήρχε οικογένεια, της οποίας μέλη πολέμησαν στην Πάτρα κατά την εανάσταση του 1821. Με υπόθεση που αναφέρεται στην Πάτρα έγραψε βυζαντινόν μθθιστόρημα του θ΄αι. “Το άνθος του Μορέως” (1921) ο Πολύβιος Τ.Δημητρακόπουλος.

 

 

Οδος Δοξαρά

Παναγιώτης Δοξαράς και Νικόλαος Δοξαράς, πατέρας και γιός, ζωγράφοι του 17ου αιώνα στα Επτάνησα. Το έργο τους το χαρακτηρίζουν δυο αντίθετες τάσεις, η ορθόδοξη παράδοση (α΄ περιοδος) και η ιταλική τεχνοτροπία (β΄ περίοδος).

 

Οδος Γ. και Κ. Δημητριάδη

Γλύπτες απο τη Στενήμαχο (1881-1941, 1881-1943). Ο δισκοβόλος μπροστά στο Παναθηναικό Στάδιο είναι έργο του Κ. Δημητριάδη (1924).

 

Πηγή : http://begoulaki.gr
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More