Η Πειραϊκή Πατραϊκή στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (video)

«Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει» !!!! Αυτό ήταν το σλόγκαν της Πειραϊκής – Πατραϊκής, της μεγαλύτερης βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργικής, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδος.  Ξεκίνησε ως μια εταιρία στην Πάτρα που πουλούσε κάλτσες και έβαφε νήματα. Σιγά σιγά όμως εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση-κολοσσό της ελληνικής βιομηχανίας που έντυσε με τα υφάσματά της όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού. Στην περίοδο ακμής της είχε φτάσει να παράγει 25 εκατομμύρια μέτρα υφάσματος ετησίως….
Η ιστορία της ξεκίνησε το 1919 στην Πάτρα, όταν άνοιξε η «Πατραϊκή Εμποροβιομηχανική Εταιρεία» από τους Χριστόφορο Κατσάμπα και Στράτο Σταμούλη. Οι δυο επιχειρηματίες εκτός από συνέταιροι, ενώθηκαν και με τους δεσμούς της οικογένειας, καθώς μερικά χρόνια αργότερα τα παιδιά τους παντρεύτηκαν. Η Πατραϊκή μετεξελίχθηκε στην πρώτη Ανώνυμη Εταιρία της Πάτρας, ενώ ήταν η πρώτη βιομηχανία που αντικατέστησε τις ατμοκίνητες μηχανή με ντιζελοκίνητες από τη Γερμανία. Τα επόμενα χρόνια η εταιρία συνέχισε να εξοπλίζεται με μηχανήματα από τη Γερμανία, αλλά και με προσωπικό από άλλες κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες του Πειραιά. …

Το εργοστάσιο χθες και σήμερα

Όμως, σύντομα τα μεγάλα «ανοίγματα» της εταιρίας την οδήγησαν στη συγχώνευση με την θυγατρική εταιρία της Πειραϊκής, ώστε να γλιτώσει τη χρεωκοπία.

Η συμβολή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καθοριστική, καθώς εφοδίαζε τους Έλληνες στρατιώτες με κουβέρτες και ρούχα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες του πολέμου.

Ο πόλεμος εξάντλησε τις πρώτες ύλες της. Ωστόσο, κατάφερε σύντομα να σταθεί στα «πόδια» της.

Ένα χρόνο μετά τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, ίδρυσε στο Μεγάλο Πεύκο ένα μεγάλο σύγχρονο εργοστάσιο. Ήταν το πρώτο που χτίστηκε στην Ελλάδα μετά τους πολέμους.

Οι συγκεκριμένες εργοστασιακές εγκαταστάσεις έγιναν γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

Και όχι μόνο για τα προϊόντα που παρήγαγε. Το 1966 το εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία αποτύπωνε το πολιτικό κλίμα της εποχής και τις εργατικές κινητοποιήσεις….

Πηγή : www.mixanitouxronou.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More