Η Πάτρα του 1933 live μέσα από μία CINE KODAK (video)

Το ντοκουμέντο που ακολουθεί, προέρχεται από τον Χρήστο Σακελλάρη, (και η επεξεργασία του από το διαχειριστή του Patras photos Videos Πάτρα Εικόνα Ήχος Τέχνη ) ο οποίος ορμώμενος από την Περίστα της ορεινής Ναυπακτίας, έφθασε το 1920 στο Ellis Island της Νέας Υόρκης για να συναντήσει τον πατέρα του Γεώργιο που είχε μεταναστεύσει ήδη από το 1907.
Μετά 13 χρόνια σε ηλικία 28 ετών, επιστρέφει στην Περίστα το καλοκαίρι του 1933 με το πλοίο Saturnia, Προτελευταία στάση του πριν καταπλεύσει στον Πειραιά, η πόλη των Πατρών.
Για καλή μας τύχη έχει μαζί του και μια κινηματογραφική μηχανή Cine Kodak των 16mm
Το βίντεο αρχίζει, με τον ”ανοιχτό ορίζοντα,
Διακρίνονται απέναντι στη Στερεά Ελλάδα τα παραλιακά και απόκρημνα βουνά, πρώτα η Βαράσοβα, και έπειτα η Κλόκοβα (Παλιοβούνα), έχοντας στα πόδια της το Κάστρο του Αντιρρίου.
Η πρώτη συνοικία που αντικρίζει από το υπερωκεάνιο Saturnia ο φακός του κ. Χρ. Σακελλάρη στρεφόμενος προς το βορειοδυτικό παράλιο τμήμα της Πάτρας είναι αυτή του Αγίου Διονυσίου. Φαίνεται μάλιστα ο υψηλός τρούλος του ομώνυμου ιερού ναού.
Εν συνεχεία γίνονται ορατοί οι τέσσερις κατά σειρά μώλοι του πατραϊκού λιμένα: ο Μώλος Τριάντη ή Γλυφάδας, του Αγίου Νικολάου, ο Γαλλικός και της Ιχθυόσκαλας.
Στη΄ συνεχεία, ο φακός της Cine Kodak καταγράφει σκηνές από το ενδιάμεσο τμήμα μεταξύ των μώλων Γαλλικού και Αγ. Νικολάου, ευρισκόμενος πλέον επί της Όθωνος-Αμαλίας, ενώ στο βάθος φαίνεται ο κυματοθραύστης μήκους 930 μ. και πλάτους 9 μ. που προστατεύει το εκτεταμένο και ανοικτό προς το μέρος του Πατραϊκού κόλπου λιμάνι.
Όσο το πλάνο ανοίγει προς τα δεξιά φαίνεται καλύτερα ο κεντρικός μώλος του Αγίου Νικολάου παραπλεύρως του οποίου δεσπόζει το λευκό κτήριο του Σταθμού του τρένου.
Επόμενος σταθμός της σπάνιας αυτής κινηματογράφησης, είναι το στρατόπεδο του ιστορικού 12ου Συντάγματος Πατρών που αποτελούσε ταυτόχρονα την έδρα της ΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού.
Πάλι στην οδό Όθωνος-Αμαλίας, το ενδιαφέρον του οπερατέρ στρέφεται στην πλατεία Τριών Συμμάχων επί της οποίας διακρίνεται ο οικίσκος του Υποσταθμού του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Γλαύκου που υπάρχει ακόμα και σήμερα!!
Και έπειτα μας μεταφέρει μια άποψη από το σταθμό επιβίβασης μεταναστών προς το -εκτός του κυματοθραύστη αγκυροβολημένο- Saturnia.Τα επόμενα καρέ είναι αφιερωμένα στον ναό της Παντανάσσης.
Η πρώτη θέα είναι από την οδό Αλ. Υψηλάντη (προς Δ. Γούναρη) και ακολουθούν κοντινά πλάνα που δείχνουν πλήθος κόσμου να εισέρχεται στο ναό.Ακολουθούν πλάνα από την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄.
Η ταινία κλείνει με εικόνες από τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Αγίου Ανδρέου, τραβηγμένες στη συμβολή με την οδό Ερμού και γενική άποψη της Πελοποννησιακής Πρωτεύουσας εν πλω.
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More