Η Πάτρα στην κατοχή και στην αντίσταση

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 19.30, στο Bright Side Study Room (Φιλοποίμενος 45), ο Γιώργος Μόσχος θα συζητήσει με τη Γιώτα Ξυλιά και την Ελένη Ροδοπούλου, φιλολόγους, για το βιβλίο του “Η Πάτρα στην κατοχή και στην αντίσταση”, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Γνωρίζοντας την πόλη μας”.

Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Γιώργου Μόσχου “Η Πάτρα στην κατοχή και στην αντίσταση”:

“Φωνάζει ένας: «Σαν να άκουσα μέσα στο γραφείο αλυσίδες». «Σε λίγο θα βγει ο ήλιος» λέει ένας άλλος. Ανοίγει επιτέλους η πόρτα και μπαίνουν στην αρχή του θαλάμου ένας αξιωματικός των Ες Ες, δυο Γερμανοί, ο λοχίας και ένας διερμηνέας, ο οποίος λέει: «Όποιος ακούσει το όνομά του να περάσει μέσα στο γραφείο». Αρχίζουν, απ’ ό,τι θυμάμαι, Γιώργος Μαντέλης, Νίκος Πολυμερόπουλος, Δημήτριος Πολυδωρόπουλος, Χρήστος Πολυδωρόπουλος (πρώτα ξαδέλφια). Μέσα στο γραφείο τρεις τρεις τους έβαζαν στα χέρια τις αλυσίδες. Ένας στη μέση και από δεξιά κι αριστερά τους έδεναν και τους έβαζαν στα φορτηγά με τέντες. Τους οδήγησαν εκεί και ένας αξιωματικός τους λέει διαβάζοντας, ότι «εμείς ήλθαμε σαν φίλοι, εσείς καθημερινά μας σκοτώνετε. Αυτή η απόφαση δεν είναι σημερινή, είναι παλιά. Είχαμε στείλει τα ονόματά σας για αμνηστία στην Μεραρχία. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, λυπούμαστε αλλά εσείς οι 30 θα εκτελεστείτε. Έχετε να πείτε τίποτα;» Και τότε αρχίζει ο Γαμβέτας να τραγουδάει δυνατά, «σε γνωρίζω από την κόψη…». Τον ακούγαμε βουβά. Απόλυτη, νεκρική σιγή.”

Ο συγγραφέας Γιώργος Δημ. Μόσχος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1946. Ασχολείται με τον χώρο της Ιστορίας και πλειάδα άρθρων του έχει δημοσιευτεί σε πατραϊκές εφημερίδες.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More