Η παλαιότερη εν ζωή μαθήτρια μιλάει για το πρώτο δημοτικό σχολείο της Πάτρας (φωτογραφίες)

Το  9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών  ανήκει στο  σχολικό συγκρότημα Γεώργιος Γλαράκης  που είναι το πρώτο σχολικό συγκρότημα Δημοτικών Σχολείων στην  Πάτρα.

Το σχολικό κτίριο του  9ου δημοτικού σχολείου  παραδόθηκε σε λειτουργία μαζί με το σχολικό κτίριο του 8ου δημοτικού σχολείου  το 1934 , από τον υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου. 

 Χτίστηκε  σε  χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε το Κτήμα Γεωργίου Γλαράκη   το οποίο δώρισε η οικογένεια Γλαράκη για να ανεγερθεί Σχολείο, δεδομένου ότι υπήρχε έλλειψη σχολείων στην αναπτυσσόμενη τότε περιοχή , και για το λόγο αυτό το Σχολείο συνδέθηκε με το όνομα του παλαιότερα διατελέσαντος Νομάρχη Aχαΐας και Ήλιδας.

  Γεώργιος Γλαράκης, Πίνακας Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.

  Τα  αρχιτεκτονικά σχέδια των δημοτικών σχολείων 8ου και 9ου  υπογράφει το 1931   ο αρχιτέκτονας του Γραφείου Μελετών του Υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Ι. Πετριτσόπουλος με τη σημείωση: «για την ανέγερση στο γήπεδο Γλαράκη δύο Δημοτικών σχολείων Πατρών 8ου και 9ου”

  Tα παραπάνω αρχιτεκτονικά σχέδια του 9ου Δημοτικού Σχολείου “Γεώργιος Γλαράκης”  παραχωρήθηκαν στις  28/3/2019  από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  κατόπιν  αιτήματος του δντή του σχολείου.

   ΠΑΛΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Στην παρακάτω φωτογραφία  (1938), διακρίνεται αμυδρά η παλαιότερη εν ζωή  μαθήτρια  του 9ου Δημοτικού Σχολείου  Παναγώτα Ρ. ,   92 ετών στις 30/10 / 2018 είπε ότι όταν η ίδια το 1938 φοιτούσε στο 9ο Δημοτικό στην ΣΤ τάξη: “Το σχολείο μας, το 9ο δημοτικό,  ήταν καινούριο, καλοχτισμένο, γερό κτίριο, φωτεινό, με ωραία μωσαϊκά στους διαδρόμους και μάρμαρα στις σκάλες. Είχε 7 εκπαιδευτικούς (6 δασκάλους-ες και 1 διευθυντή που έκανε και μαθήματα στην ΣΤ- ήταν αυστηροί αλλά μας αγαπούσαν), με 30 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα, με 1 επιστάτρια-καθαρίστρια. Ήταν χωρίς θέρμανση (το χειμώνα ξυλιάζανε τα πόδια μας), χωρίς κυλικείο (με 2 δεκάρες αγόραζες -όποιος είχε- 1 κουλούρι από πλανόδιο με κασελάκι που ερχόταν στα κάγκελα). Είχε άμμο στο προαύλιο, στο οποίο παίζαμε κυνηγητό (δεν υπήρχαν μπάλες). Το κτίριο ήταν όπως σήμερα, έχοντας το ίδιο προαύλιο με το απέναντι 8ο Δημοτικό-με το οποίο τα πηγαίνανε πολύ καλά- ” .  Η κ. Παναγιώτα Ρ. κατοικεί ακόμα στο σπίτι που γεννήθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου και μέχρι πριν λίγα χρόνια ερχόταν στο 9ο δημοτικό σχολείο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Την ευχαριστούμε θερμά για τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε.

  Στιγμιότυπα του 1926,1927,1928 από πρόχειρο κτίσμα στον κήπο Γλαράκη   που στέγαζε προσωρινά το 9ο Δημοτικό Σχολείο – πριν την ανέγερση του υπάρχοντος κτηρίου το 1933

  Σχολικές φωτογραφίες τις  δεκαετίες ’50, ’60 και ’70

   

  SAMSUNG CSC

     

  Πηγή : http://9dim-patras.ach.sch.gr/school/history

  You might also like
  Comments
  Loading...

  This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More