Η μυθολογία για την Παλιοβούνα ή Κλόκοβα ή Ταφιασσός

Από την Πάτρα βλέπουμε την Παλιοβούνα ή Κλόκοβα ήΤαφιασσός οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν βραχώδη σχηματισμό που είναι στενά συνδεδεμένη με την μυθολογία μας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την μυθολογία όταν ο Ηρακλής με την σύζυγό του Δηιάνειρα έπρεπε να διασχίσουν τον ποταμό Εύηνο, ο κένταυρος Νέσσος – ο οποίος εκτελούσε χρέη περατάρη και μετέφερε τους ταξιδιώτες στην απέναντι όχθη στους ώμους του – προσφέρθηκε να μεταφέρει την Δηιάνειρα ενώ ο Ηρακλής θα περνούσε κολυμπώντας.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς ο Νέσσος προσπάθησε να αρπάξει την σύζυγο του Ηρακλέους. Ο Ηρακλής τον αντιλήφθηκε και τον σκότωσε με το ρόπαλό του ή κατά άλλη εκδοχή με τα δηλητηριασμένα βέλη του.

Πεθαίνοντας όμως ο Νέσσος έδωσε στην Δηιάνειρα ένα μαγικό φίλτρο λέγοντάς της ότι αν ποτέ ο Ηρακλής σταματήσει να την αγαπά έπρεπε να του δώσει να φορέσει έναν χιτώνα εμποτισμένο σε αυτό το υγρό ώστε να ξαναγυρίσει σε αυτή.

Όλοι ίσως θυμόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια τον φρικτό τρόπο που πέθανε ο Ηρακλής όταν όντως η Δηιάνειρα του έδωσε να φορέσει τον εμποτισμένο με το υγρό-φίλτρο χιτώνα στην προσπάθειά της να τον κάνει να ξεχάσει την Ιόλη την οποία ο μυθικός ήρωας είχε ερωτευθεί.

Ο Νέσσος λοιπόν ενταφιάστηκε στην Παλιοβούνα ή Ταφιασσό λόφο όπου το σώμα του αποσυντιθέμενο σύμφωνα με την παράδοση αναδίδει σε ορισμένες μεριές στους πρόποδες του βουνού στην θάλασσα μια άσχημη οσμή (προφανώς έτσι ερμηνευόταν η παρουσία του δύσοσμου αερίου υδρόθειου που υπήρχε στην περιοχή ίσως από κάποια ηφαιστειακή πηγή).

 

Το όνομά του στην αρχαιότητα ήταν Ταφιασσός λόφος λόγω του μνήματος σε αυτή την τοποθεσία του Κενταύρου Νέσσου (Στράβων, Θ΄ ΙΙΙ. 1) αλλά και άλλων κενταύρων. Ο Στράβων μας πληροφορεί  ότι  «Αυτού είναι και ο λόφος Ταφιασσόςστον οποίο υπάρχει ο τάφος τουΝέσσου και των άλλων Κε­νταύρων. Μάλιστα λένε, ότι απ’ το σάπισμα των πτωμάτων τους και το νερό που κυλάει στα ριζά του λόφου είναι δύσοσμο και θρομβώδες – πηκτό).

Το όνομα Ταφιασσός θεωρείται πρωτοελλαδικό και συ­σχετίζεται με την πόλη Τάφος (Ταφίουσα) της Κεφαλονιάς.

Η ονομασία Κλόκοβα απαντιέται στα 1485 όταν ακόμα η Ναύπα­κτος ήταν ενετική. Σε έγγραφα της εποχής αναφέρονται τα χωριά, τα οποία είχαν υποστεί ληστρικές επιδρομές Τούρκων. Ανάμεσα στα χω­ριά αυτά περιλαμβάνεται και το Λιβάδι Κλόκοβας. Και σήμερα ακόμα υπάρχει η θέση Λιβάδι ή Λιβαδάκια στην Κλό­κοβα, ανάμεσα στην Καλαβρούζα και τον Αγραπιδόκαμπο.
Οι ντόπιοι ονομάζουν την Κλόκοβα Παλιοβούνα (Πα- λιο+Βούνα – βουνί-βουνό). Το πρώτο συνθετικό δεν έχει απαξιωτικό χαρακτήρα (φθαρμένο, πολυκαιρινό, άχρηστο, κακόβατο κλπ.) αλλά συγκριτικά με κάποια διπλανά είναι πρεσβύτερο, ψηλότερο και προ­καλεί σεβασμό.
Αποτέλεσμα εικόνας για Παλιοβούνα Κλόκοβα ιστορία

Σπηλιές Νέσσου

 

Πηγές: www.aixmi-news.gr ,www.agriniopress.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More