Η μοναδική τηλεοπτική εμφάνιση του Νίκου Καββαδία (video)

Το ΡΙΚ ψηφιοποίησε μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Καββαδία στη Λεμεσό. Δείτε για πρώτη φορά τον ποιητή να μιλά on camera.
Ένα βίντεο – ντοκουμέντο που αποτελεί “διαμάντι του πολιτισμού” έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της τέχνης και δη της ποίησης, αφού το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) ψηφιοποίησε πρόσφατα μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του αγαπημένου Έλληνα ποιητή, Νίκου Καββαδία, που υπήρχε στο αρχείο του σταθμού για δεκαετίες.
Πρόκειται για τη μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη του σπουδαίου ποιητή, η οποία πραγματοποιήθηκε και οπτικογραφήθηκε σε μία από τις επισκέψεις του Νίκου Καββαδία στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, στη Λεμεσό. Η εν λόγω συνέντευξη δόθηκε στον Κύπριο δημοσιογράφο Κώστας Σερέζης, πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου, σε ένα οικείο για τον ποιητή περιβάλλον.
Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που μαθαίνουμε για το συγκεκριμένο βίντεο – ντοκουμέντο, αφού όσοι βρέθηκαν στις δύο παρουσιάσεις του βιβλίου “Νίκος Καββαδίας – Ο Αρμενιστής Ποιητής” του δημοσιογράφου Μιχάλη Γελασάκη στην Αθήνα, σίγουρα θα παρακολούθησαν απόσπασμά της και θα γνώριζαν πως δεν υπήρχε πρόσβαση του κοινού στο συγκεκριμένο αρχείο, αφού τότε είχε προβληθεί με ειδική άδεια από το ΡΙΚ.

Ελεύθερο πια για να το βλέπουμε όλοι ξανά και ξανά. Το αρχείο του ΡΙΚ ψηφιοποίησε και δημοσιεύει το σπάνιο βίντεο με τη συνέντευξη του Νίκου Καββαδία πάνω στο πλοίο Απολλωνία σε μία από τις επισκέψεις του στη Λεμεσό, αρχές του 1970. Είναι η μία από τις δύο συνεντεύξεις που του πήρε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης.
Το ποίημα που απαγγέλλει ο Νίκος Καββαδίας με κυπριακή προφορά είναι απόσπασμα από το “Βούττημαν Ήλιου” του λαϊκού ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη.
“Ἂρκον πὢν νά μέ παίρνουσιν οἱ τέσσερις τζι ἐμέναν
μές τζ’είν’ τήν ἀνακατωσ’ιάν
Ἒλα τζ’ ἐσού στήν ἐκκλησ’ιάν
Μέν ἀντραπῆς κανέναν.

Τούς ζωντανούς ἒν πὢχουσιν μάσ ‘ην τζι ἐν τούς χωνεύκουν.
Τούς πεθαμμένους συχχωροῦν
Ἒν φούχτα χῶμαν τζι ἐν μποροῦν.
Κόρη, νά τούς παιδεύκουν.”

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More