Η ιστορία της φωτογραφία με τις τρεις γελαστές Ελληνοπούλες

Ο Robert A. McCabe είναι διάσημος Αμερικανός φωτογράφος. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ταξίδεψε πολλές φορές στην Ελλάδα είτε ως ανταποκριτής της National Geographic Society, είτε ως περιηγητής και τράβηξε πολλές φωτογραφίες της χώρας, τις οποίες και δημοσίευσε.

Οι πρώτες του ασπρόμαυρες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν το 1954. Ακολούθησαν πολλές εκθέσεις και λευκώματα, ένα από αυτά το  «Greece: Images of an Enchanted Land 1954-1965» έγινε το πρώτο σε πωλήσεις. Το 2007 το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο στο Μονοδένδρι φιλοξένησε μια έκθεσή του, στην οποία παρέστη και ο ίδιος ο φωτογράφος. Το φωτογραφικό του λεύκωμα με τίτλο «On the road with a Rollei in the ‘50s» έχει στο εξώφυλλο μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του.

Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Παρέα κοριτσιών. Ήπειρος, 1961», έχει τραβηχτεί στη γέφυρα του Μετσοβίτικου ποταμού στο Μεγάλο Περιστέρι.

Robert-McCabe-20 (2)

Παρέα κοριτσιών. Ήπειρος, 1961

Η Françoise Bornstein που συνόδεψε τον φωτογράφο στην έκθεση στο Μονοδένδρι το 2007 γράφει για τη φωτογραφία :

«Σε ένα μονοπάτι με χαλίκι, μετά από ένα μικρό Οθωμανικό πέτρινο γεφύρι, που πλέον έχει εξαφανιστεί , τρεις μικρές φίλες κρατιούνται από τους αγκώνες με χαμόγελο δίχως δόντια όπως είναι σύνηθες στα παιδιά 7 ετών. Είναι χαρούμενες και αθώες. Ο Robert McCabe συλλαμβάνει σε αυτή τη στιγμή την πληρότητα της συνενοχής και τη χαρά της φιλίας. Τα τρία παιδιά φορούν το καθένα τα καρό τους φορέματα. Τα ρούχα δεν είναι πραγματικά πετυχημένα, αλλά έχουν τα ίδια χρώματα και η παραμάνα που κρατά κλειστό το φόρεμα στο λαιμό μας δηλώνει άμεσα την απλότητα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Είναι φτωχές αλλά προχωρούν με αξιοπρέπεια. Τα παπούτσια τους στο χέρι τονίζουν αυτή τη σκηνή σαν παρένθεση

eleni maria lamprini

Τότε ήταν που ο Robert McCabe συνάντησε ξανά τα κορίτσια της φωτογραφίας ύστερα από 46 χρόνια.

«Η Λαμπρινή, η Μαρία και η Ελένη ήρθαν να μας βρουν σε μια καφετέρια στα Ιωάννινα. Αυτή τη φορά, το στυλ είναι λιτό, είναι πλήρως καλλωπισμένες και το συνένοχο χαμόγελο είναι πάντα παρόν: είδαν την φωτογραφία τους στο περιοδικό με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης. Η κόρη της Μαρίας αναγνώρισε τη μητέρα της πρώτα. Οι τρεις φίλες ποτέ δεν έπαψαν να βλέπονται. Μείναν για πάντα στο ίδιο μικρό χωριό. Και οι τρεις θυμούνται αυτή τη στιγμή και μας λένε πως είναι η μοναδική φωτογραφία που έχουν απο τα παιδικά τους χρόνια. Στη δεκαετία του ’60, οι κάμερες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν για αυτά τα τρία κορίτσια που ζούσαν 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Τα παπούτσια ήταν επίσης ένα είδος πολυτελείας. Τα κρατούσαν στα χέρια για να μην τα χαλάσουν μας λέει η Ελένη. Έχουν δάκρυα στα μάτια τους. Ο Robert έχει επίσης συγκινηθεί. Ενστικτωδώς, τους τραβάει μια φωτογραφία. Ενστικτωδώς, εκείνες παίρνουν την ίδια πόζα

Οι κοπέλες αυτής της φωτογραφίας λοιπόν είναι η Λαμπρινή Γαβρίλα – Πλατή, η Μαρία Λαγού – Μπόσδρα και η Ελένη Θεοδωρή – Πλατή. Το άλμπουμ αυτό βρέθηκε στην κατοχή του συλλόγου ύστερα από δωρεά της κόρης της Λαμπρινής, Ευαγγελίας Πλατή για τη βιβλιοθήκη του συλλόγου. Στη σελίδα τίτλου φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του Robert McCabe στη Λαμπρινή.

Ευχαριστούμε θερμά το Robert McCabe που μας παραχώρησε την άδειά του να αναδημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες του και την Ευαγγελία για την ευγενική της προσφορά στο σύλλογο.

Οι τρεις νεαρές φίλες. Ήπειρος 2008

                           Οι τρεις νεαρές φίλες. Ήπειρος 2008

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Φίνος

Πηγή :https://lakmos.wordpress.com/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More