Η γυναίκα που καθιέρωσε την “Ημέρα της Γυναίκας”

Η Κλάρα Τσέτκιν, γεννήθηκε στις 5 Ιούλη 1857 στο Βίντεραου της Σαξονίας. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος του χωριού, ενώ ο παππούς της είχε ζήσει τη γαλλική επανάσταση του 1789 κι είχε συμμετάσχει στους ναπολεόντιους πολέμους. Η μικρή Κλάρα ήρθε από νωρίς σε επαφή με το αστικό γυναικείο κίνημα χάρη στη μητέρα της και το 1872 μετακόμισε στη Λειψία με την οικογένειά της. 

Το 1889, χρονιά που χάνει τον άντρα της, του οποίου το επίθετο πήρε χωρίς να έχουν παντρευτεί (αργότερα έκανε ένα γάμο με τον κατά 18 χρόνια νεότερό της ζωγράφο, Γκέοργκ Φρίντριχ Τσούντελ), δίνει την περίφημη ομιλία της στο ιδρυτικό συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι, ζητώντας την πλήρη εργασιακή και κοινωνική ισοτιμία της γυναίκας, όπως και τη συμμετοχή της στο ταξικό κίνημα.

Όπως τόνιζε η ίδια, δε μπορούσε καμιά γυναίκα να γίνει επαναστάτρια όταν “ο πλούτος των συναισθημάτων της” παρέμεναν φυλακισμένα “σε μια δαχτυλήθρα ή μια κατσαρόλα”. 

Επικεφαλής του κινήματος γυναικών της Γερμανίας, “εργάτρια” των διεθνών σοσιαλιστικών οργανώσεων γυναικών, επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς, είναι η γυναίκα που με την πρόταση της στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώνει την 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

“Μιλά σα γυναίκα, που εξαιρετικές συνθήκες της έδωσαν τις γνώσεις και ικανότητες ενός άνδρα, σα μια ιδιοφυής γυναίκα… Είναι απλά μια σε υψηλό βαθμό τελειοποιημένη εμφάνιση της νέας γυναίκας… της γυναίκα που είναι ίση με τον άνδρα”, έγραφε το 1912 ο ποιητής Λουί Αραγκόν, όταν την είδε στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Βασιλείας στην Ελβετία. Φράση που φανερώνει το θαυμασμό του, αλλά και κάποια κατάλοιπα έμφυλων διακρίσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλάρα Τσέτκιν

Ανήσυχη από την άνοδο του φασισμού, καλούσε σε μέτωπο ενάντια του με παραμερισμό των πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων διαφορών. Ο ερχομός των ναζί στην εξουσία την οδήγησε για μια ακόμα φορά στην ΕΣΣΔ, όπου εξάλλου περνούσε μεγάλα διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Βαριά άρρωστη, έφυγε στο Αρχαγγέλσκ  το 1933, ενώ στην κηδεία της, ο Στάλιν προσωπικά μετέφερε την τεφροδόχο της, που θάφτηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.

Η φυσιογνωμία της Τσέτκιν σε γερμανικό γραμματόσημο

Πηγή : http://www.katiousa.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More