Η γειτονιά του Μαρκάτου !

Το όνομά της το έχει πάρει από τον πρώτο Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί και την προτομή του στο κέντρο της. Κι είναι ίσως η μοναδική γωνιά της Πάτρας (πλατεία ή δρόμος) που τόσο το επίσημο όνομά της, όσο και αυτό με την οποία όλοι τη γνωρίζουμε, αναφέρονται σε παρόμοια πράγματα. Στην πλατεία και τη γειτονιά του Μαρκάτου, λοιπόν, ή πιο «σωστά» στην πλατεία Καποδίστρια.

Ότι η σημερινή μισή Πάτρα, ας πούμε η Κάτω Πόλη, οφείλει το σχεδιασμό και την ταυτότητά της στον Ιωάννη Καποδίστρια και στα σχέδια ενός έμπιστου λοχαγού του, του αρχιτέκτονα Σταμάτιου Βούλγαρη, το έχουμε πια καταλάβει. Κι αν ψάχνουμε για ένα σύμβολο αυτής της σχέση του Καποδίστρια με την πόλη, θα το βρούμε στην περιοχή του Μαρκάτου.

 

Οδός Ερμού 1920, φωτο Φ. Μπουασονά.pic.twitter.com/Iqi4dfseJw

“Οδός Ερμού 1920, φωτο Φ. Μπουασονά.”

Η πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια, γνωστή και ως Μαρκάτο, βρίσκεται στο πάνω μέρος της παραδοσιακά εμπορικής οδού Ερμού. Η περιοχή αποτελούσε το χαμηλότερο σημείο της παλαιάς προεπαναστατικής Πάτρας και ήταν σημείο εμπορικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας.

MARAKO_xatzis

Στη μετεπαναστατική Πάτρα, ο Καποδίστριας ανέθεσε στο μαθηματικό και αξιωματικό Νικολό Κερούλλι να εργαστεί μαζί με το Βούλγαρη για την ανοικοδόμηση της Πάτρας. Ο Κερούλλι ήταν αυτός που έκανε και τα σχέδια για μια στεγασμένη αγορά στη σημερινή πλατεία Μαρκάτου, αξιοποιώντας προφανώς τη θέση και το χαρακτήρα της περιοχής. Τα σχέδια ουδέποτε εφαρμόστηκαν, εξαιτίας και της δολοφονίας του Καποδίστρια, αλλά και των πολλών σημείων του σχεδίου του Βούλγαρη που η τότε τοπική εξουσία της πόλης δεν δέχτηκε να εφαρμόσει.

Η προτομή του Καποδίστρια που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1972 διασώζει από τότε την τιμή της πόλης, αφού κατά τ’ άλλα, η Πάτρα είχε ως τότε επιφυλάξει στον κυβερνήτη που τη σημάδεψε έναν μάλλον μικρό δρόμο, μακριά από το κέντρο της.

Η ονομασία της πλατείας και της περιοχής έχει λατινική ρίζα και προέρχεται από τις λέξεις Mercurius (Ερμής, θεός του εμπορίου) και mercor (εμπορεύομαι). Καθιερώθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης, μάλλον από τους Κεφαλλονίτες ή Ζακυνθινούς που βρέθηκαν στην πόλη και που επηρεασμένοι από τους ιταλούς, αποκαλούσαν τις αγορές των πόλεων Μερκάτοι ή Μαρκάτοι.

Φυσικά η χρήση της πλατείας έχει πια αλλάξει. Αποτελώντας από το 19ο αιώνα την καρδιά της βιοτεχνικής περιοχής της πόλης (καθώς εκεί αναπτύχθηκαν πολλά παραδοσιακά εργαστήρια και το χονδρεμπόριο), είναι πλέον μια περιοχή που ισορροπεί ανάμεσα στις λίγες εμπορικές δραστηριότητες και στους χώρους εστίασης που αρχίζουν να την προτιμούν.

MARKATO_mpakaliko

Παραμένει παρ’ όλ’ αυτά μια περιοχή που θυμίζει έντονα το παρελθόν (χάρη στο χαρακτήρα της γειτονιάς που διατηρεί, και κυρίως στην πλευρά με τις χαρακτηριστικές στοές – σύμβολο κι αυτό της κάτω πόλης). Ευτυχώς οι εργασίες που έγιναν στην πλατεία πριν λίγα χρόνια της έδωσαν μια καινούρια ώθηση, με απόλυτο σεβασμό στη μορφή της.

Όσο για την Πάτρα, ακόμα αναζητά μια μόνιμη στεγασμένη λαϊκή αγορά.

Κι ας την είχε ο Κερούλλι σχεδιάσει στο Μαρκάτο από το 1829…

Στις παραπάνω φωτογραφίες (αρχείο Ξ. Παπαευθυμίου) χαρακτηριστικές πλευρές του Μαρκάτου τη δεκαετία του 1960. Μπακάλικο και μαγαζί πάνω στην πλατεία, και το Σαγματοποιείο του Χατζή επί της οδού Καραϊσκάκη. 

Πηγή : tetartopress.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More