Η Αρχόντισσα των Πατρών!

Η Δανιηλίς ήταν Αρχόντισσα των Πατρών που έζησε τον 9ο αιώνα.

Η Δανιηλίς είχε κατά πάσα πιθανότητα καταγωγή από την Πάτρα και είχε κληρονομήσει τεράστια περιουσία από τον άντρα της.

Ήταν διάσημη για το εξωτερικό της κάλλος καθώς και για την σχέση  που της χρεώνουν οι ιστορικοί, με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Βασίλειο Α’.

Ο Έλληνας Ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος την κατέγραψε ως τη «μεγάλη των Πατρών Δέσποινα»

Η σχέση της με τον Βασίλειο τον Α΄

Μερικά χρόνια πριν την αναρρίχηση του Βασίλειου Α’ σε αυτοκράτορα, η Βυζαντινή κυβέρνηση ανησυχώντας για την υπερβολική δύναμη της Δανιηλίδος έστειλε έναν κρατικό επιθεωρητή για να επιβλέψει την κατάσταση.

Στην συνοδεία του επιθεωρητή ήταν και ο όμορφος Βασίλειος ο οποίος γοήτευσε αμέσως την Αρχόντισσα.

Λίγες μέρες μετά, ο επιθεωρητής έφυγε αλλά ο Βασίλειος με την πρόφαση ότι ήταν άρρωστος κατόρθωσε να μείνει άλλες 60 μέρες στο αρχοντικό της Δανιηλίδος.

Όταν τέλος έφυγε είχε καταφέρει να κερδίσει την αμέριστη εύνοια της Αρχόντισσας.

Όταν το 867 ανήλθε στο θρόνο ο Βασίλειος Α’ της έστειλε αμέσως δώρα για να την ευχαριστήσει για την υποστήριξη της στο όνομά του.

Μετά από μερικά χρόνια σε αρκετά μεγάλη ηλικία επιχείρησε να τον επισκεφτεί στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Βασίλειος Α’ για να την ευχαριστήσει ανακήρυξε τον γιο της, Ιωάννη, Πρωτοσπαθάριο και την ίδια την ανακήρυξε με τον τίτλο της Βασιλομήτορος.

Λίγο πριν τον θάνατο της, ο γιος της αρρώστησε και πέθανε. Με την διαθήκη της άφησε όλη την περιουσία της στην Βασιλική Οικογένεια και συγκεκριμένα στον Λέοντα ΣΤ’.

Για την είσοδο του Βασιλειου στην Πάτρα υπάρχει και ένας μύθος. Ο μύθος λέει ότι όταν εισήλθε στον Ναό του Άγιου Ανδρέα να προσκυνήσει, ένας γέρος μοναχός, τον οποίο ο λαός θεωρούσε προφήτη, σηκώθηκε και του είπε ότι αυτός θα γίνει ο νέος Αυτοκράτωρας του Βυζαντίου

 

Η περιουσία της

Σύμφωνα με τις πηγές εκείνων των χρόνων, η Αρχόντισσα κατείχε ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου ενώ ήταν και η πρωτοπόρος στο εμπόριο Μεταξιού.

Είχε στην ιδιοκτησία της αναρίθμητους δούλους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον θάνατο της η Βυζαντινή Κυβέρνηση διάλεξε 3000 από τους δούλους της και τους έστειλε να αποικήσουν την Κάτω Ιταλία.

Αλλά και οι περιγραφές σχετικά με το πολυτελές ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια συζήτησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία της.

Σήμερα υπάρχουν τρεις περιοχές που μας υπενθυμίζουν το πέρασμα της από αυτόν τον κόσμο: το Βλατερό, τα Καντριάνικα και τα Βασιλικό.

Ως προς την τελευταία περιοχή, υπάρχει μια διαφωνία των Ιστορικών. Πολλοί πιστεύουν ότι τα Βασιλικό (κοντά στον Άγιο Δημήτριο) αναφέρονται στο παλάτι της Δανιηλίδος ενώ άλλοι διαφωνούν αφού πιστεύουν ότι το παλάτι της ήταν στην περιοχή των Ψηλών Αλωνίων

Τέλος η Δημοτική Αρχή της πόλης έδωσε το όνομα της σε μια οδό της Πάτρας.

Επίσης στην Πατρινή Οινοποιία ΑΧΑΪΑ CLAUSS υπάρχει η περίφημη Κάβα Δανιηλίδος, κτίσμα του 1870, το οποίο λειτουργεί ως χώρος πώλησης κρασιών της Πατρινής βιομηχανίας για τους επισκέπτες.

Πηγή : https://el.wikipedia.org
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More