Η απίθανη πανάκριβη ιστορία του τραγουδιού «Happy Birthday to you»!

Είναι το πιο γνωστό τραγούδι που υπάρχει, αλλά σπάνια το ακούμε σε σειρές και ταινίες, ακόμα κι όταν μία συγκεκριμένη σκηνή έχει να κάνει με τα γενέθλια κάποιου και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό!

Κοστίζει πάρα πολύ!

Κι όμως, το τραγούδι που ανακηρύχτηκε το 1998 ως το πιο δημοφιλές από το Ρεκόρ Γκίνες, είναι ιδιοκτησία της Warner Music Group και για δεκαετίες χρεώνουν όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει και λαμβάνουν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τη χρήση του.

Στις περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν το ποσό των δικαιωμάτων με το να τραγουδούν ένα μικρό μόνο μέρος, τραγουδώντας το τραγούδι «For He’s a Jolly Good Fellow», που είναι δωρεάν ή απλά κόβοντας την τούρτα χωρίς να τραγουδήσουν τίποτα….

 

Παρ΄ ολ΄ αυτά μερικοί δημιουργοί αποφασίζουν να πληρώσουν τα χρήματα για το δικαίωμα χρήσης του τραγουδιού επειδή είναι σημαντικό για την ταινία.  Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ «Hoop Dreams», του 1994, όπου ο παραγωγός πλήρωσε 5.000 δολάρια για να τραγουδήσουν το τραγούδι για 18α γενέθλια ενός από τους πρωταγωνιστές.

Mία ταινία που  αγόρασε τα δικαιώματα ήταν το Whatever Works, το φιλμ του Γούντι Άλλεν. Ακολουθεί η σύντομη σκηνή, όπου ο ήρωας πλένει τα χέρια του τραγουδώντας ψυχαναγκαστικά το Happy Birthday…

 

Η μελωδία του γράφτηκε στα τέλη του 19ου , το 1803, αιώνα από δυο αδελφές, τις Patty Hill και Mildred J. Hill, για το τραγουδάκι τους «Good Morning To All». Η Patty ήταν διευθύντρια ενός νηπιαγωγείου στο Λουισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ και ανέπτυσσε μια σειρά από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας, ενώ η Mildred ήταν πιανίστρια και συνθέτης. Οι δυο γυναίκες, έγραψαν το «Good Morning to All», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, προκειμένου τα παιδιά να το τραγουδούν με ευκολία.

Οι στίχοι του «Good Morning to All»:

Good morning to you,

Good morning to you,

Good morning, dear children.

happy2

«Good Morning to All»

happyΟι αδελφές Hill

 

Η μελωδία και οι στίχου του «Happy Birthday to You», εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1912 (είχαν αντικατασταθεί οι λέξεις Good Morning με το Happy Birthday).

Σε κανένα από αυτές τις πρώτες εμφανίσεις, δεν γινόταν αναφορά για πνευματικά δικαιώματα: σύμφωνα με το BBC, το 1935 η εταιρεία Summy, ανέφερε ότι οι κύριοι κληρονόμοι των πνευματικών δικαιωμάτων  ήταν οι συγγραφείς R.R. Forman και Preston Ware Orem.

Το 1988, η Warner αγόρασε την εταιρεία έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με την αξία του «Happy Birthday» να υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1935 η μελωδία του τραγουδιού με τη συνοδεία πιάνου, κατοχυρώθηκε από μία εταιρεία με το όνομα Birch Tree Group και το 1988, η Warner Music Group αγόρασε τα δικαιώματα του τραγουδιού για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάση την καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του 1935, η Warner υποστηρίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν θα λήξου παρά το 2030, και ότι είναι παράνομη η μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεσή του σε δημόσιες παραστάσεις εκτός και αν καταβάλλονται τα δικαιώματα στην Warner.

Πηγές : http://www.mixanitouxronou.gr /www.newsbeast.gr/ mikropragmata.lifo.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More