Γαλακτομπούρεκο σε κανταΐφι με άρωμα μαστίχας!

Για εμάς που δεν ξέρουμε τούρκικα , λέει η ιστορικός τροφίμων Σούλα Μπόζη ,  γαλακτομπούρεκο και γαλατόπιτα  είναι το ίδιο πράγμα. Το “μπουρέκι” είναι η πίτα στα τούρκικα.  Το γαλακτομπούρεκο ήταν άγνωστο στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης όπως και στην ευρύτερη Μικρά Ασία.

Είναι σπεσιαλιτέ των Ποντίων και των ορεινών περιοχών , στα Παρχάρια , πάνω από την Τραπεζούντα και την Κερασούντα. Μάλιστα γαλακτομπούρεκο είναι η βασιλόπιτα τους – εκεί βάζουν το φλουρί την Πρωτοχρονιά. Στις μέρες μας πάντως το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά.

Αναφέρεται σε μια από τις πρώτες εκδόσεις του Τσελεμεντέ (1921).
Η κρέμα του γαλακτομπούρεκου μοιάζει με την κρέμα του μιλφέιγ , έχει όμως μια σημαντική διαφορά : ψήνετε μαζί με το γλυκό , δεν προστίθεται μετά.

Αρωματίζεται με βανίλια , με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και ποτίζεται με απλό σιρόπι. Μπορεί να παρασκευαστεί σε ταψί , με φύλλο από κάτω και από πάνω ή τυλιγμένο σε διάφορα σχήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More