Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής με τη Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών

Την Τρίτη 18 Ιουνίουστις 20.45 στο Θεατράκη της Μαρίνας θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής με τη Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών.

Μετά από το πρώτο χορωδιακό σχήμα που λειτούργησε από τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, το 1984 δημιουργήθηκε η Μικτή τετράφωνη Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών από μικρή ομάδα υπαλλήλων υπό την διεύθυνση του Σταμάτη Βασιλαντωνόπουλου, μέχρι τον θάνατό του.
Από το 1986 στελεχώνεται και από φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ το 1994, υπό την προεδρία του κ. Αντωνακόπουλου, λαμβάνει τη σημερινή της οργανωτική μορφή και καθιερώνεται επίσημα ως καλλιτεχνικό όργανο του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2000, συνοδεύεται ανάλογα με το πρόγραμμά της από ολιγομελή ορχήστρα.
Η Χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιώνσε Ελλάδα και εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν ενδεικτικά:
• αφιερώματα που πραγματοποίησε στους: Μ.Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκο, Χρ. Λεοντή, Ηλ. Ανδριόπουλο, M. Ελευθερίου, Μ. Πλέσσα κ.α. πολλά από τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι ίδιοι οι δημιουργοί.
• συμμετοχή στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», στο Καλλιμάρμαρο
• 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
• θεματικές συναυλίες αφιερωμένες σε«CarminaBurana»,το έργο του Μανώλη Καλομοίρη, τραγούδια για το φεγγάρι και τη θάλασσα,musicals, tango,κ.α.
• παρουσίαση του έργου «Magnificat» τουJohn Rutter υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη στο 8οΔιεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου
• αποσπάσματα από όπερες σε σύμπραξη με χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού σε ένα μεγάλο σύνολο 300 χορωδών υπό τη διεύθυνση των Grigor Palikarov και Peter Tiboris στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου
• συναυλίες στη Βόννη της Γερμανίας, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Παλέρμο της Σικελίας
Σήμερα η χορωδία, που είναι επίσημος καλλιτεχνικός οργανισμός του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, αριθμεί περίπου 40 μέλη και είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Έχει Πρόεδρο τον κ. Βασίλη Στυλιανάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Καλλιτεχνική Διευθύντρια την κα Λίνα Γερονίκου, Διπλωματούχο Διεύθυνσης Χορωδίας, Μονωδίας και Ανώτερων Θεωρητικών και Πτυχιούχο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More