Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού

Tο Μηχανουργείο πολυχώρος πολιτισμού διοργανώνει εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού (Μusical Τheater Coaching #1) και μουσικής ορθοφωνίας, με καθηγητή τον performer, πιανίστα και συνθέτη Ανδρέα Κατερινόπουλο.

Το εργαστήριο M.T.C. (Musical Theater Coaching) θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 18:00 μμ – 20:00 μμ στο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού, έχει συνολική διάρκεια 4 μήνες και χωρίζεται σε δύο διδακτικές ενότητες. Η κάθε ενότητα διαπραγματεύεται βασικές κατηγορίες της ομαδικής και ατομικής άσκησης της φωνής. Οι μαθητές του εργαστηρίου ολοκληρώνοντας τον κύκλο μαθημάτων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα είδη Έμμετρου Μουσικού Θεάτρου και να μυηθούν γνωστικά σε όλες τις βασικές κατηγορίες θεατρικού τραγουδιού. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους δουλεύουν με ομάδες ενηλίκων, παιδιών και νέων. Προηγούμενη μουσική η θεατρική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού
Το εργαστήριο ως ένα πρότυπο master class θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των φωνητικών ικανοτήτων των μαθητών και τη μουσική έκφραση από το μιούζικαλ μέχρι το χορό του αρχαίου δράματος. Μέσα από τις παρακάτω ενότητες οι μετέχοντες αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη γνωριμία με την ομαδική και ατομική άσκηση της φωνής, το θεατρικό τραγούδι και την αγωγή του λόγου στο θέατρο. Το εργαστήριο M.T.C. (Musical Theater Coaching #1) αποτελείται από δύο μέρη:

Μουσική ορθοφωνία
• Ακουστική αντίληψη, ασκήσεις χαλάρωσης και η τεχνική αναπνοή. Σωστή χρήση του διαφράγματος για καλύτερο αποτέλεσμα στην αναπνοή που αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της φωνής.
•«Βρίσκω τη φωνή μου», τοποθέτηση της φωνής, άρθρωση και προφορά.
•Άσκηση της φωνής ομαδική και ατομική. Ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις φωνημάτων.
•Φωνή και λόγος. Ανάλυση λόγου πάνω σε κείμενα για την καλή εκφορά του με παύσεις, αλλαγή ύφους, χρώματος φωνής, τονικότητας, αυτοσχεδιασμού.
•Η φωνή σαν φορέας του λόγου, ρυθμός, χρωματισμός και ύφος.
•Εκπαίδευση και εξάσκηση της φώνησης στο τραγούδι

Θεατρικό Τραγούδι
•Ανάγνωση παρτιτούρας.
•Ομαδική συμμετοχή για την κατανόηση της πολυφωνίας. Αναπτύσσουμε αντανακλαστικά, αίσθημα συνεργασίας και κώδικες επικοινωνίας μέσα από την ομαδική εξάσκηση πάνω στο θεατρικό τραγούδι.
•Ατομική αξιολόγηση των μαθητών και δημιουργία ρεπερτορίου, αναφορικά με τον τύπο φωνής.
•Σπουδή στο ντουέτο και τις δεύτερες φωνές.
•Εξάσκηση στον συνδυασμό τραγουδιού με έντονη κίνηση (πάνω σε ρυθμικά σχήματα ή χορογραφία).
•Ρυθμός – πρόζα – τραγούδι και η αλληλεπίδρασή τους στο θέατρο.
•Γνωριμία και εξοικείωση με την τεχνική του μικροφώνου στη σκηνή, σε καμπίνα STUDIO και στην ομάδα μας που αποτελείτο κοινό μας.
Η Ύλη του Εργαστηρίου

Κάθε Δευτέρα βράδυ ο Ανδρέας Κατερινόπουλος θα επιλέγει και θα ενσωματώνει – μάθημα το μάθημα – στον λειτουργικό κορμό του εργαστηρίου ολοκληρωμένα θεατρικά τραγούδια που θα δουλευτούν από τους μαθητές ομαδικά και ατομικά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διατρέξουν όλα τα είδη Έμμετρου Μουσικού Θεάτρου και να μυηθούν γνωστικά σε όλες τις βασικές κατηγορίες Θεατρικού Τραγουδιού και των Λιμπρέτο, από το τραγούδι ως σχόλιο της Δράσης (κατάγεται από το Χορικό), ως εξέλιξη της Δράσης ή Συνέχεια μιας Σκηνής (πολύ-πλοκο Τραγούδι), έως το τραγούδι πρόζα (έμμετρος μονόλογος), το διαλογικό (εισαγωγή στο Λιμπρέτο – Όπερα και Οπερέτα) και το σατυρικό τραγούδι.

Το Θεατρικό Τραγούδι στην Ελληνική Δισκογραφία
Τίτλοι θεατρικών παραστάσεων που θα προσεγγίσουμε παράλληλα με τα Είδη Θεατρικού τραγουδιού που θα αναλύσουμε ενδεικτικά:
Η Γειτονιά των Αγγέλων Ι. Καμπανέλλης, Μίκης Θεοδωράκης
Οδός Ονείρων Μάνος Χατζδάκις
Ματωμένος γάμος F. G. Lorca , Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική πράξη στον Μπρέχτ ( Η Όπερα της Πεντάρας των Bertol Brecht και Kurt Weill)
Όμορφη Πόλη Μίκης Θεοδωράκης
Κόκκινα φανάρια – The Red Lanterns Σταύρος Ξαρχάκος
Όρνιθες του Αριστοφάνη Μάνος Χατζιδάκις

To Μusical Theater Group πάει . . . Brodway
Tίτλοι ταινιών Musical και παραστάσεων του Broadway που θα προσεγγίσουμε ενδεικτικα:
West Side Story musical by Arthur Laurents, music by Leonard Bernstein and lyrics by Stephen Sondheim, εμπνευσμένο από το έργο του William Shakespeare Romeo and Juliet / Chicago music by John Kander, lyrics by Fred Ebb, and book by Ebb and Bob Fosse / Cabaret (1972 film) Βοb Foss John Kander & Fred Ebb / Les MIserables by French poet and novelist Victor Hugo music by Claude-Michel Schönberg and english-language libretto and English lyrics by Herbert Kretzmer.

•Η παραπάνω ενότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί αν υπάρχει σαφώς κατάλληλο επίπεδο γνώσης Αγγλικών.

Performance – Το Musical Theater Group παρουσιάζει
Mέρος της δουλειάς του εργαστηρίου ΜΤC #1 μπορεί να παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωσή του τoν Ioύνιο με τη μορφή παράστασης ή ανοιχτού μαθήματος στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες. Μια πρότυπη συνάντηση μουσικών, ηθοποιών και τραγουδιστών υπό την καθοδήγηση του μουσικού Ανδρέα Κατερινόπουλου και του σκηνοθέτη Γεράσιμου Ντάβαρη πάνω σε έναν άξονα 10 – 15 θεατρικών τραγουδιών που θα εμπλουτίσουν έκαστη παράσταση – παρουσίαση του Μusical Theater Group.

Στόχος του MTC#1 εργαστηρίου
Το εργαστήριο μέσω ασκήσεων τεχνικής του λόγου και ομαδικών μουσικών θεατρικών αυτοσχεδιασμών έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία των μαθητών, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής έκφρασης, της κίνησης, του λόγου και του θεατρικού τραγουδιού. Εν συντομία ο μαθητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να γυμνάσει το φωνητικό του όργανο σε ένα σύνολο ensemble που τα μέλη του δρουν και αλληλεπιδρούν μέσα σε μια συνθήκη σε συνάρτηση με τον θεατρικό χώρο και χρόνο. Ομαδικές και ατομικές ασκήσεις θα προταθούν, οδηγώντας σε μια διαδικασία μουσικής διεργασίας. Η πρακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθεί εξειδικευμένα η γλώσσα του κάθε ατόμου, όχι μόνο μέσω της φωνής αλλά και μέσω του σώματος.

Πληροφορίες – Info:
Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού – Μusical Τheater Coaching
Διεύθυνση: Ευμήλου 2, Πάτρα 262 22
Υπέυθυνος Καθηγητής: Ανδρέας Κατερινόπουλος
Κόστος: 25,00 Eυρώ ανά μήνα
Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα: 18:00 – 20:00
Διάρκεια: Φεβρουάριος – Ιούνιος 2019
Έναρξη: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019
Πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο: 698 207 6570
και στο e-mail: mixanourgeiopolixoros@gmail.com
Eπίσης στο τηλέφωνο: 6946649080
και στο email: a.katerinopoulosgmail.com

Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να προσέλθουν με άνετα ρούχα και παιγνιώδη διάθεση!

Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Ανδρέας Κατερινόπουλος (performer, πιανίστας και συνθέτης) κατέχει τίτλους σπουδών στο πιάνο και στα Ανώτερα Θεωρητικά (Πτυχιούχος πιάνου & Ανωτέρων θεωρητικών) ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού. Παράλληλα διδάχτηκε τραγούδι (σύγχρονο & κλασσικό). ‘Εχει εργασθεί ως συνθέτης, υπεύθυνος παραγωγής, και ηθοποιός (actor-mucisian) στο θέατρο. Συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου το 2012 και το 2014 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Νικολαίδη, ενώ από το 2009 διδάσκει θεατρικό τραγούδι σε εργαστήρια και σχολές υποκριτικής. Το πρώτο του έργο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το 2014. Το τελευταίο του project παρουσιάστηκε στον Λόφο Νυμφών (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) τον Σεπτέμβριο του 2016 με τίτλο 7 elements και στο Θέατρο Απόλλων το 2017 υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Πατρέων.
Το 2016 παρουσίασε στο κοινό ένα ιδιόμορφο μιούζικαλ βασισμένο σε έναν παγκόσμιο μύθο. Από το 2009 εργάζεται ενεργά στο ελεύθερο θέατρο και στην μουσική σκηνή, ενδεικτικά έχει συνεργαστεί με το Μικρό θεάτρο Αγρινίου, το θέατρο Λιθογραφείον, το Act theater Πατρας, το θέατρο Επίκεντρο, το Faust theater κλπ,κλπ συγκεκριμένα με τους Bασίλη Νικολαίδη, Δημήτρη Σταμούλη, Φάνη Δίπλα, Ήλια Ράγκου, Κατερίνα Καραδήμα, Τηλέμαχο Τσάρδακα, Κωνσταντίνο Κάππα, Αλέκο Συσσοβίτη.To 2017 ίδρυσε το amplified ensemble – ενισχυμένο σύνολο μουσικής και λόγου, έναν ιδιαίτερο θίασο που στόχο έχει να παντρέψει το Θέατρο με την Μουσική.
Η πρώτη παράσταση του ensemble βασισμένη στα κείμενα του Ι. Καμπανέλλη και την μουσική του Β. Τσιτσάνη, ανέβηκε στο Faust theater (black box theater) σε σκηνοθεσία του ιδίου.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More