Επαγγέλματα που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου (video)

Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν, όσο η τεχνολογία έφερε μια άλλη καθημερινότητα στην πόρτα μας.

Εμείς θα αναφέρουμε κάποια από αυτά,  σίγουρα είναι πολλά περισσότερα :

Ο Γαλατάς 

Οι πιθανότητες να έχει πετύχει γαλατά στις καλοκαιρινές σου διακοπές στο χωριό ή στο νησί είναι μεγάλες. Αν είσαι πάνω από 30 ειδικά, ακόμη περισσότερες. Αν είσαι κάτω από 30, αφού σε φθονήσουμε λιγάκι γιατί παραμένεις ορκισμένο νιάτο, να σου πούμε, ότι προλάβαμε και γαλατά εμάς που μας βλέπεις, επομένως ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ. Ναι, πριν αρχίσεις να γκουγκλάρεις και μας ρίξεις βλέμμα λύπησης λες κι είμαστε απολιθώματα, να σου θυμήσουμε πως κάποια εποχή, σου αφήνανε το γάλα έξω από την πόρτα. Του λόγου μου, τον πρόλαβα πλανόδιο τον γαλατά, να φορτώνει στην καρότσα του κάτι κολασμένα τοπικά σοκολατούχα, γιαούρτια, κρέμες και ξυνόγαλα κι εκείνες τις θεϊκές καραμέλες βουτύρου, που έτρωγες κάθε μα κάθε φορά, όσες χωράγανε στη χούφτα σου και στη τσέπη του παντελονιού. 

 

Ο Παγωτατζής  

Τα πανηγύρια σε χωριά και νησιά, δεν τα γουστάραμε για τα καλαματιανά, τα τσάμικα, τους συρτούς στα 3 και τα κλαρίνα. Ντάξει, ο φολκλόρ εαυτός μας δεν χαλιόταν, αλλά αυτό που πραγματικά περιμέναμε, ήταν οι πάγκοι με τα παιχνίδια, που ήταν για τα πανηγύρια κι είχαν προσδόκιμο ζωής 4 μέρες, τα αυτοσχέδια λούνα παρκ, που έκανες σκοποβολή, τα σουβλάκια και τα παγωτατζίδικα. Ξέρεις, εκείνα τα ευλογημένα τροχήλατα που φτιάχνανε το καλύτερο παγωτό μηχανής του σύμπαντος κι άμα η μάνα σου ήξερε τον παγωτατζή, σου γέμισε 2 χωνάκια και σε χρέωνε ένα κι εσύ ήσουν το πιο ευτυχισμένο παιδί του γαλαξία. Τώρα, κάνουμε χρυσά τα φρόζεν γιογκορτάδικα, εναλλάσσοντας μάνγκο με σοκολάτα Μαδαγασκάρης, αλλά πάντα θα θυμόμαστε τον παγωτατζή. Τον ασπροφορεμένο εκείνον τυπάκο που κέρναγε χαρά στα πιτσιρίκια του ντουνιά κι είχε το πιο γλυκό επάγγελμα του κόσμου όλου, μαζί με τον ζαχαροπλάστη.

Ο Αγωγιάτης 

Πριν ο επιστημονικός κλάδος των ταξιτζήδων κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως τα μισθωμένα αμάξια στην Ελλάδα, ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα επαγγέλματα ήταν κι ο αγωγιάτης. Σε δημοτικά τραγούδια, ταινίες κι έπειτα λαογραφικά μουσεία, θα βρεις μπόλικες αναφορές για τη ζωή του αγωγιάτη, που ήταν ο εκτελών μετακινήσεις και μεταφορές της πιάτσας. Πλανόδιος και του λόγου του, φόρτωνε τα γαιδουράκια με προμήθειες κι ενίοτε ανθρώπους, μεταφέροντας τους από το ένα χωριό στο άλλο. Αν σου φαίνεται εύκολο, δοκίμασε να κουβαλήσεις σε κακοτράχαλο δρόμο, τρεις τενεκέδες λάδι και 30 κιλά πατάτες επί τρία χιλιόμετρα και τα ξαναλέμε.

 

Ο Λατερνατζής 

Στην ταινία “Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο”, δεν γινόταν να μην ερωτευτείς αυτή τη χρυσοκεντημένη με φούντες και πλουμιστές φωτογραφίες όμορφων κοριτσιών λατέρνα, που γύρναγε όλα τα χωριά κι έδινε ρυθμό στο τραγούδι, τόσων ανθρώπων. Ε μάθε λοιπόν ότι ο λατερνατζής, ήταν ο ορισμός του τεχνο-εργάτη της εποχής. Η μανιβέλα, έπαιρνε μπρος για να αρχίσουν οι χοροί, περιμένοντας στο τέλος το ασήμωμα για να ζήσουν κι οι άμοιροι που την κουβαλούσαν. Κι αν οι ρίζες της, ξεκινάγανε στην αρχαιότητα, σαν συνέχεια των αυτόματων μουσικών οργάνων, τα καλά της χρόνια τα έζησε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Να είναι καλά ο κλασικός ελληνικός κινηματογράφος, που την αναβίωσε κι ακόμη και σήμερα, σε καμιά βόλτα στα στενά της Πλάκας, θα πετύχουμε τους τελευταίους των Λατερνομάχων!

 

Ο Ντελάλης 

Last but not least που λέμε και στο χωριό μας, ο ντελάλης. Ο τύπος δηλαδή, που έφερνε τα μαντάτα. Τα μαντάτα ήταν τα νέα που αφορούσαν τηλεγραφήματα αλλά κι εμπορεύματα, που μπορεί να φτάνανε σε κάθε μικρό χωριό και πόλη, τα παλιά τα χρόνια, πριν τον αντικαταστήσουν οι anchormen των τηλεοπτικών σταθμών.  

 

Λούστρος

Παλιότερα που ο κόσμος περπατούσε σε χωμάτινους δρόμους, τα παπούτσια σκονίζονταν ή λασπώνονταν εύκολα. Τότε γνώρισε άνθηση και το επάγγελμα του λουστραδόρου. Αυτός με ένα κασελάκι μπροστά του, αληθινό κομψοτέχνημα, και γύρω του να κρέμονται οι βούρτσες και τα βερνίκια με τα διάφορα χρώματα, καθόταν σε ένα χαμηλό σκαμνάκι, στην αρχή της πλατείας, περιμένοντας υπομονετικά. Για να προσελκύσει τους πελάτες γινόταν ταχυδακτυλουργός ή χτύπαγε ρυθμικά το κασελάκι, Ο πελάτης πλησίαζε κι άπλωνε, όπως ήταν όρθιος, πρώτα το δεξί πόδι Πάνω στην ειδική μεταλλική θέση της κασέλας κι έπειτα το άλλο. Έτσι άρχισε η «ιεροτελεστία» του βαψίματος…

 

Νερουλάς -Υδρονομέας – Νεροκόπος

Στο χωριό μας υπήρχαν πολλές πηγές που κυλούσαν τα νερά τους περνώντας από τους κήπους και τα χωράφια. Απ αυτά τα νερά οι κάτοικοι του χωριού μας πότιζαν τα χωράφια τους. Έφραζαν το αγώγι και οδηγούσαν το νερό στο χωράφι τους κι έτσι πότιζαν. Όμως πολλές φορές μάλωναν, γιατί έφραζε κάποιος το αγώγι για να ποτίσει και διαμαρτύρονταν ο άλλος που περίμενε πιο κάτω στο χωράφι του να έρθει το νερό. Έπρεπε λοιπόν να μπει μια τάξη. Έβαλαν λοιπόν το νεροκόπο που δούλευε από την Ανοιξη μέχρι το Φθινόπωρο και ρύθμιζε τη διανομή του νερού στους κατοίκους για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Στην αρχή τον πλήρωναν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αργότερα όμως τον πλήρωνε η Κοινότητα. Δούλευε μέρα και νύχτα γιατί αλλιώς δε θα προλάβαιναν να ποτίσουν όλοι οι κάτοικοι. Κρατούσε μια τσάπα κι ανάλογα έφραζε το αγώγι και οδηγούσε το νερό στο χωράφι του κατοίκου που είχε σειρά να ποτίσει. Έτσι κανένας δε διαμαρτυρόταν. Ανάλογα με τη σειρά που πήγες και δήλωσες ότι θέλεις να ποτίσεις, γραφόσουν στη λίστα και κρατούσαν την προτεραιότητα αδιαμαρτύρητα.

Αλλά και στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότηση τους με νερό. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία .

Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβότανε περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ.
Νερουλάς στο Μαρούσι ήταν και ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

Ο νερουλάς Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα ...

 

Πηγή :https://provocateur.gr/trikalaola.g/ https://www.slideshare.net

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More