Ένα κείμενο του 1961 που «μιλά» για το Ρωμαϊκό Ωδείο!

«Οι πρώτοι αιώνες από τη γέννηση του Χριστού υπήρξαν για την πόλη των Πατρών μια εποχή με μεγάλη ακμή και με ανώτερο πολιτισμό.»
«…Πολλοί ρωμαίοι άρχοντες έδειξαν προς αυτήν ιδιαίτερη εύνοια. Ο Αντώνιος έμεινε εκεί με την Κλεοπάτρα ολόκληρο τον χειμώνα. Ο Οκτάβιος έπειτα από τη ναυμαχία του Ακτίου προσέφερε μεγάλες δωρεές, για να ανοικοδομηθεί και να καλλωπιστεί η πόλις. Ο Νέρων αύξησε τον πληθυσμό της και την πλούτισε με μεγαλοπρεπή οικοδομήματα….
Σε διάφορες ανασκαφές βρέθηκαν μέρη από αρχαία οικοδομήματα, αλλά εκείνο που σώζεται περισσότερο από όλα είναι το περίφημον ρωμαϊκών χρόνων Ωδείον. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν λαμπρότατα διακοσμημένο και το αξιολογότερο από όλα τα ωδεία της Ελλάδος, έπειτα από το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού. Ανακαλύφθηκε με ανασκαφή το 1889».
ΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι Η ΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - PDF Free Download
Ποιος τα γράφει αυτά; Ο άνθρωπος που αναστήλωσε το μνημείο, ο πατρινής καταγωγής αρχιτέκτονας Ι. Βασιλείου. Την ανακάλυψη του κειμένου έκανε η αρχιτέκτονας- πολεοδόμος Χαρά Παπαδάτου Γιαννοπούλου, που ασχολείται εντατικά τα τελευταία (και όχι μόνο) χρόνια με την αρχιτεκτονική-οικιστική ιστορία της πόλης. Μας μιλάει για το κείμενο σε δικό της σημείωμα, που δημοσιεύουμε κατωτέρω.
Είναι με κάποιον τρόπο συγκινητικό να διαβάζουμε σχόλια για το μνημείο από τον ίδιο τον άνθρωπο που το διέσωσε και το ανέστησε, και μάλιστα γραμμένα την εποχή ακριβώς κατά την οποία ολοκλήρωσε το έργο και με αφορμή την ολοκλήρωση. Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία, έγραψε για την ιστορία, και όλο αυτό γίνεται ιστορία επί της ιστορίας: Μετατρέπεται σε ιστορικό γεγονός να διαβάζουμε κείμενο για το Ωδείο από τις μέρες που αποκαταστάθηκε, από τον άνθρωπο που το αποκατέστησε.
Πηγή:pelop.gr