Εκπληκτικές φωτογραφίες της Παναγίας των Παρισίων πριν την πυρκαγιά

Αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ (lle de la Cite) του ποταμού Σηκουάνα. Έχει συνολική επιφάνεια 4.800 τετραγωνικά μέτρα, 130 μέτρα μήκος, 48 φάρδος, 35 ύψος και κανονικά μπορεί να χωρέσει μέχρι και 6.000 ανθρώπους ταυτόχρονα. Η μεγαλύτερη από τις 4 καμπάνες της ζυγίζει 13.000 κιλά.

Διάσημα είναι και τα αγάλματα-δαίμονες (gargouilles) που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Τα gargouilles εκτός από διακοσμητικό ρόλο έχουν και χρηστικό, ως υδρορροές. Όντας κενά στο εσωτερικό τους αποτελούν την κατάληξη υδρορροών και προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

Ο καθεδρικός ξεκίνησε να χτίζεται τον 12ο αιώνα. Το 2017 υπήρξαν προβλήματα με κομμάτια που έπεσαν στην οροφή. Πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ξεναγούνταν μέχρι σήμερα στην Παναγία των Παρισίων.

Πηγή: www.lifo.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More