Εκεί όπου οι εικόνες λειτουργούν σαν Χρονομηχανή!

Βλατερό ή όπως μας το είπαν οι παλιοί της περιοχής, Εσχατοβούνι. Είναι ο τελευταίος (έσχατος) λόφος του Δασυλίου και γι’ αυτό και πήρε το όνομα Εσχατοβούνι. Στους πρόποδές του είναι η περιοχή Γούβα. Και ειδικότερα μια γειτονιά που έχει κρατήσει όλες τις εικόνες και τις μυρωδιές απο την παλιά Πάτρα. Η συνοικία Τριτάκη.

Η καθεμία απο τις παρακάτω εικόνες ισσοδυναμεί με χιλιάδες λέξεις, αρώματα, ιστορίες, αναμνήσεις απο το παρελθόν, που ευτυχώς αντέχουν και στο παρόν.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΡΙΤΑΚΗ

Η συνοικία Τριτάκη, σύμφωνα και με το wikipedia, αποτελεί μέρος του Βλατερού και πήρε το όνομα της από τον Κρητικό συνταγματάρχη Νικόλαο Τριτάκη. Στην περιοχή είχε αγοράσει το 1866 είκοσι ένα στρέμματα ο Τριτάκης, ο οποίος κατοικούσε στη Πάτρα απο το 1824.

Τα συγκεκριμένα στρέμματα είχαν παραχωρηθεί στον Εμμανουήλ Παπανικολάκη απο τον Καποδίστρια για αποικισμό Κρητικών αλλά αυτός μεταβίβασε τα διακαιώματα στον Τριτάκη.

Το κράτος δεν αναγνώρισε την μεταφορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί δικαστική απόφαση (184/1876) του Αρείου Πάγου για να λυθεί η υπόθεση.

ΒΛΑΤΕΡΟ

Το Βλατερό είναι συνοικία της Πάτρας στο κέντρο της πόλης.

Είναι η παλιότερη συνοικία της Κάτω Πάτρας και αναφορές για την ιστορική της προέλευση έχουν γραφτεί και στο ελληνικό wikipedia.

Η ονομασία “ΒΛΑΤΕΡΟ” προέρχεται από την Λατινική λέξη blattea, που σημαίνει πορφύρα, και από αυτήν προέρχεται το βαφικό κόκκινο υγρό που έβαφαν τα μεταξωτά υφάσματα που προορίζονταν για βασιλείς και πλούσιους.

Στην περιοχή υπήρχαν πολλές τέτοιες βιοτεχνίες κατά την Βυζαντινή περίοδο οι οποίες άνηκαν στην Αρχόντισσα Δανιηλίδα. Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε το Μοναστήρι Άγιος Νικόλαος.

Στη συνοικία υπάρχει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου ο παλιότερος που διασώζεται στην πόλη. Επί τουρκοκρατίας εδώ βρίσκονταν τα προξενία των ξένων χωρών, ενώ η συνοικία κάηκε από τους Τούρκους με την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\σπυρος\Desktop\ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΙΤΤΥ\pa3.jpg
Κήπος σε σπίτι του Βλατερού από το 1900
Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\σπυρος\Desktop\ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΙΤΤΥ\pa12.jpgΠεριγραφή: Περιγραφή: C:\Users\σπυρος\Desktop\ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΙΤΤΥ\pa37.jpg
Ταβέρνες στην περιοχή Βλατερού
Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\σπυρος\Desktop\ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΙΤΤΥ\pa5.jpg

Οι δρόμοι στενοί, το κοντράστ των νέων και των παλιών κτισμάτων χαρακτηριστικό!

Πατρινοί μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα. Μόλις είχαν βγει απο τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου στην περιοχή τους. Γνωρίζουν οτι ζουν σε μια πανέμορφη γωνιά της πόλης, τόσο έξυπνα κρυμένη παρά το γεγονός οτι βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας. Εχουν όμως και τα προβληματά τους. Το κάστρο χρειάζεται συντήρηση, οι δρόμοι καθαριότητα και όταν βρέχει προκαλούνται επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία.

Oι φωτ. είναι των Γιάννη Πεφάνη και Tεό Αλεξίου / postin.gr

Γνωρίζουν την κατάσταση και επιλέγουν να ζουν και να κινούνται στα σοκάκια, τα σκαλάκια, και τα στενά των μόλις 2 μέτρων της περιοχής. Ο χρόνος στο Βλατερό τη συνοικία Τριτάκη και τις άλλες γειτονιές της Ανω πόλης έχει σταματήσει.. πολύ όμορφα!

Πηγές : https://www.4view.gr (Γιάννης Πομώνης),   9gym-patras.ach.sch.g

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More