Διάλεξη του Δρ Μάνου Δανέζης στο Επίκεντρο+

H Λέσχη Ανάγνωσης Πάτρας «Άνθεια» και το Επίκεντρο+ σας προσκαλούν την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 στις19:00 μ.μ. στην διάλεξη του Αστροφυσικού Δρ Μάνου Δανέζη, με θέμα:

«Το Σύμπαν της Νέας Επιστημονικής Πραγματικότητας»

Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αλλάξει δραματικά την εικόνα τηνοποία είχαμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα για το Σύμπαν που μας
περιβάλλει και τις σχέσεις του με τον «Άνθρωπο». Η κοινωνία των πολιτών μένει κατάπληκτη και αδύναμη να κατανοήσει
σε βάθος την θύελλα της νέας γνώσης που τον κατακλύζει. Είναι πλέον αναγκαία η ανατολή μιας νέας μακρόχρονης περιόδου
λαϊκού διαφωτισμού σε θέματα που όλοι ίσως δεν ψηλαφίζουμε λόγω κοινωνικών φόβων έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα θέλαμε να απαντήσουμε στη συνάντησή μας είναι.
Πόσο μακριά μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα με τα όργανά μας μέσα στο Σύμπαν;
Είναι το Σύμπαν Ευκλείδειο;
Έχει το Σύμπαν «μέσα και έξω»;
Οι κλασσικές πράξεις της διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού ισχύουν πάντα στο Σύμπαν.
Ποια είναι η άποψη της σύγχρονης Επιστήμης για τις έννοιες της Ύλης» και του «Χρόνου». Τα αντικείμενα παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο όριο; Η Μεγάλη Έκρηξη είναι η αρχή του Σύμπαντος;
Ο Άνθρωπος είναι απλά παρατηρητής ή συμμέτοχος στις φυσικές
διαδικασίες του;

Ο Δρ Μάνος Δανέζης είναι μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένος στον Πειραιά,
Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: η Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής και Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων καθώς και η Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.

Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα είναι μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες
Έχει συγγράψει εικοσιένα βιβλία Φυσικής – Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών και κοινωνικού ενδιαφέροντος Έχει δώσει περισσότερες των 500 διαλέξεων.
Σεναριογράφος- παρουσιαστής – επιστημονικός επιμελητής 151 επιστημονικών documenters. Μεταξύ αυτών η σειρά «Το Σύμπαν που αγάπησα» και η σειρά «Έτσι βλέπω τον κόσμο» στην ΕΤ3.
Του έχουν απονεμηθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από Δήμους, Επιστημονικές ενώσεις και το "Hellenic- American University prize.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More