Ας μπούμε στο σπίτι του Ντοστογιέφσκι …

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1821 στη Μόσχα.

Ήταν επιληπτικός κι έπασχε από μια νόσο των πνευμόνων. Το 1878 μετακόμισε με την οικογένειά του στην τελευταία του κατοικία στην Αγία Πετρούπολη, κυρίως γιατί ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόνο του χαμού του μικρότερου από τα παιδιά τους το 1878, παρά του ότι δε συνήθιζε να διαμένει σε ένα σπίτι πάνω από τρία χρόνια. Απέναντι από το σπίτι αυτό υπήρχε μια εκκλησία. Τον ηρεμούσε να ακούει τον ήχο της καμπάνας και συνήθιζε τα σπίτια που νοίκιαζε να έχουν θέα μια εκκλησία. Εκεί ολοκλήρωσε τους Αδερφούς Καραμαζώφ. Η σύζυγός του τον βοήθησε να ξεπεράσει το πάθος του τζόγου βάζοντας σε μια τάξη τη ζωή του. Στην τελευταία του σοβαρή πνευμονική αιμορραγία ο Ντοστογιέφσκι εξομολογήθηκε και δέχτηκε τη Θεία Κοινωνία. Η Άννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι έγραψε στο “Ημερολόγιό” της ότι όταν του είπε ότι θα ζήσει ακόμα πολλά χρόνια, αυτός της απάντησε “Όχι, το ξέρω, θα πεθάνω σήμερα! Άναψε μια λαμπάδα, ‘Αννια και δώσε μου το Ευαγγέλιο”.

Άννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι

Ήταν 28 Γενάρη 1881 με το παλιό ημερολόγιο, στις 20:36.

Το 1971, το σπίτι άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ως μουσείο.

Βρίσκεται σε μια απλή γειτονιά της Αγίας Πετρούπολης και ο δρόμος έχει πάρει το όνομα του συγγραφέα. Προσωπικά αντικείμενα του και της οικογένειας του κοσμούν τους χώρους. Μεγάλη φροντίδα για αυτό προσέφερε ο εγγονός του Αντρέι Φιόντοροβιτς Ντοστογιέφσκι, ενώ γραπτά του συγγραφέα είχε διαφυλάξει η σύζυγός του.

Δείτε εικόνες μέσα από το σπίτι ….

ο ρολόι που δείχνει την ώρα θανάτου του.. 20:36

 

Το γραφείο όπου ο Ντοστογιέφσκι ολοκλήρωσε το “Αδερφοί Καραμαζώφ”

 

Τσόχα εκ του πάθους του..

 

Το κουτί που φύλαγε τα τσιγάρα που έστριβε

 

το καπέλο του 

Στρωμένο τραπέζι της οικογένειας

Το παιδικό δωμάτιο

 

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο στο παιδικό δωμάτιο

χαρτικά του 

 

Χειρόγραφα

“Θέ μου! Μια ολόκληρη στιγμή ευτυχίας! Μα τάχα αυτό δεν είναι αρκετό και για μια ολόκληρη ανθρώπινη ζωή;”

 

Πηγή: www.artigo.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More