Από την Πάτρα ο πρώτος έλληνας «αυτοδίδακτος» αναρχικός!

 Στις 3 Νοεμβρίου 1896, ο σανδαλοποιός Δημήτρης Μάτσαλης (Ματσάλης ή και Μάτσανης σύμφωνα με άλλες πηγές), παρακολούθησε το θεατρικό έργο «Γουλιέλμος ο αχθοφόρος» που παιζόταν στην Πάτρα από ιταλικό θίασο και στο οποίο διαφαινόταν η ισχύς του πλούτου που υπερίσχυε κάθε έννοιας δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά επιτέθηκε με μαχαίρι στην οδό Γεροκωστοπούλου (τότε Ανεξαρτησίας) σε δύο σημαντικά πρόσωπα της πόλης. Δολοφόνησε τον τραπεζίτη Διονύσιο Φραγκόπουλο και τραυμάτισε τον σταφιδέμπορο Ανδρέα Κόλλα.

Συνελήφθη αμέσως και στην ανάκριση ήταν ξεκάθαρος, ως προς τις αναρχικές του ιδέες: «Θα σκότωνα τον Kόλλα ή οποιονδήποτε άλλον. Δεν έχω τίποτα με τον ίδιο, όπως δεν έχω τίποτα και με τον Φραγκόπουλο. Eγώ κτυπώ την κοινωνία και όποιος βρισκόταν μπροστά μου θα πλήρωνε γι’ αυτή…».

 

Στις 6 Νοεμβρίου 1896, ο Δημήτρης Mάτσαλης οδηγήθηκε στις φυλακές του Κάστρου της Πάτρας. Στους φύλακες που τον συνόδευαν είπε: «Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Όταν ξεκίνησα να σκοτώσω κάποιον απ’ αυτήν την κοινωνία, το ήξερα πως θα πεθάνω στο τέλος».

Την επομένη μέρα, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί,  οδηγήθηκε στην απομόνωση.

Μετά από λίγα λεπτά παραμονής του στο κελί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος. Από τις μαρτυρίες και τις έρευνες που ακολούθησαν ο Μάτσαλης φέρεται να άναψε ένα φυτίλι πυρίτιδας και να αυτοκτόνησε. Το πτώμα του βρέθηκε αποκεφαλισμένο, δεν έγινε όμως γνωστό που βρήκε την πυρίτιδα.

Ο 45χρονος Μάτσαλης που δεν ήταν ούτε φοιτητής ούτε διανοούμενος, έχει καταγραφεί ως ο πρώτος έλληνας «αυτοδίδακτος» αναρχικός, σε μία πόλη που είχε ήδη εκείνη την εποχή ένα έντονο σοσιαλιστικό – αναρχικό κίνημα (με την εφημερίδα «Επί τα πρόσω» να αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκφραστή του) το οποίο όμως δεν υποστήριζε τη χρήση βίας.

Πηγές : todontibooks.wordpress.com, http://istorika-8emata.blogspot.com,

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More