Aπο τα Τσουκαλέικα της Πάτρας o πρώτος Έλληνας ραδιοπειρατής!

Το καλοκαίρι του 1956, ο 16χρονος Κώστας Γαστουνιώτης, ένας ροκεντρολίστας μαθητής από το χωριό Τσουκαλέικα της Πάτρας, γίνεται ο πρώτος ραδιοπειρατής στην Ελλάδα, ξεσηκώνοντας κοινωνία και κυβέρνηση στο πόδι. Απογοητευμένος από το εμπάργκο των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών στο rock n’ roll και στη ρεμπέτικη μουσική, ο Κώστας Γαστουνιώτης  κατασκευάζει ένα μικρό πομπό και αρχίζει να εκπέμπει απαγορευμένα ρεμπέτικα τραγούδια και rock n’ roll. Η ανταπόκριση από το νεανικό κοινό του χωριού μεγάλη, όμως η χαρά αυτή κράτησε για λίγο, έως ότου να γυρίσει από την άδειά του ο ενωμοτάρχης του χωριού, με αποτέλεσμα ο παράνομος σταθμός να διαλυθεί πρόωρα.

Επαγγελματίας «πειρατής»

Ο σταθμός του μπορεί να «γκρεμίστηκε» όχι όμως και τα όνειρά του. Ο 18χρονος πλέον Γαστουνιώτης συνέχισε για τα επόμενα δύο χρόνια  τις έρευνες του και κατάφερε να κατασκευάσει ένα πομπό 2 KW χωρίς ορατή κεραία. Συνέδεε το πομπό του με το δίκτυο της ΔΕΗ και τα ηλεκτροφόρα σύρματα έπαιζαν το ρόλο μιας τεράστιας κεραίας. Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη για τον νεαρό Κώστα αλλά και για τη νεολαία της Πάτρας, που μπορούσε πλέον να ακούσει τα αγαπημένα της τραγούδια. Αργά ή γρήγορα, ο πειρατικός σταθμός του άρχισε να ακούγεται καλύτερα και από τον κρατικό του ΕΙΡ, λόγω του παλιού, στρατιωτικού υλικού, που είχε αγοράσει στο Μοναστηράκι και συνέδεσε με αυτό τον πομπό του.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1958, ο πειρατικός σταθμός του Γαστουνιώτη «βγαίνει» στον αέρα και ακούγεται έως το Μεσολόγγι. Η έκταση, που είχε πάρει το θέμα του σταθμού και η ανταπόκριση της νεολαίας θορυβεί το υπουργείο και δίνει σήμα στην αστυνομία για την άμεση σύλληψή του. Η Πάτρα γεμίζει από αστυνομικούς, που με ραδιογωνιόμετρα προσπαθούν να εντοπίσουν τόσο τον πομπό όσο και τον ίδιο τον Γαστουνιώτη. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι πως έφτασαν μόλις στα 200 μ από το σπίτι του κι όμως δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Το κρυφτούλι συνεχιζόταν για ημέρες και ο Γαστουνιώτης συνέχιζε το ραδιοφωνικό αντάρτικο.

Η σύλληψη και η φυγή στο εξωτερικό

Μέχρις ότου η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει έναν – έναν του τεχνικούς της Πάτρας και τότε αποφάσισε ο «πειρατής» να παραδοθεί για να μην ταλαιπωρούνται αθώοι άνθρωποι. Όταν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, οι άνθρωποι της Αρχής έμειναν έκπληκτοι. Ένας 18χρονος κατάφερε να δημιουργήσει έναν πειρατικό σταθμό, άριστο τεχνολογικά, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο Κώστας Γαστουνιώτης γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τα συγχαρητήρια τους για το παιδί – θαύμα των τηλεπικοινωνιών.

Ο Κώστας Γαστουνιώτης μετά τη σύλληψή του ζήτησε αρκετές φορές την άδεια να στήσει έναν δικό του ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό με όλα τα νόμιμα μέσα, πράγμα που αρνήθηκε πολλάκις το υπουργείο. Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε τα νέα «μυαλά» οδηγώντας έτσι γρήγορα τον Γαστουνιώτη σε κατάσταση ανεργίας και αργότερα φυγής του προς το εξωτερικό.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κώστας Γαστουνιώτης είναι ένας επιτυχημένος άνδρας στην Αμερική. Στο ενεργητικό του βρίσκονται ιδρύσεις μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ η αμερικάνικη κυβέρνηση συνεργάστηκε μαζί του αρκετές φορές για να στήσουν τα πιο σύγχρονα επικοινωνιακά συστήματα.

Πηγή : www.klik.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More