Αληθινές μαρτυρίες για την αιματοβαμμένη έπαυλη της Πάτρας!

Στον δρόμο για την Μονή του Προφήτη Ηλία, απέναντι από το στρατιωτικό νοσοκομείο 409,της Πάτρας στέκεται χρόνια τώρα μια παλιά εγκαταλελειμένη και ετοιμόρροπη έπαυλη σε μια σχετικά μεγάλη έκταση ενώ στην άκρη του οικοπέδου βρίσκεται ένα εκκλησάκιΧτίστηκε το 1898 και έλαβε το όνομά της από τον Πατρινό αρχιμανδρίτη και θεολόγο Αθανάσιο Λυμπερόπουλο γόνος εύπορης οικογένειας.

Ο Αρχιμανδρίτης, μετα τον θάνατό του το 1937, σύστησε το ίδρυμα «Άρτος Ζωής» στο οποίο κληροδότησε όλη του την περιουσία, μεταξύ άλλων και τη Βίλα .
Κατα την περίοδο της Κατοχής στην Πάτρα, η έπαυλη χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή στην οποία βασανίστηκαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως νέοι.
Εκείνη την περίοδο βρέθηκε «κρατούμενος» στη Έπαυλη και ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος με την μητέρα του.
Κάτω ακριβώς απ’ την έπαυλη Λυμπερόπουλου ειναι το κτήμα του Μουρτζούχου εκει στις 4-12-43, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 63 νεανικά κορμιά.

Μερικά χρόνια αργότερα όταν το στρατόπεδο Κ.Ε.ΤΧ. επεκτάθηκε σ’ ένα τμήμα του κτήματος του Μαρτζούχου, τα σκαπτικά μηχανήματα φέρνουν στην επιφά­νεια τα κόκαλα αυτών που εκτελέστηκαν. Στο μεγαλύτερο μέ­ρος τους ήταν νέοι άνθρωποι, αμούστακα παιδιά και έφηβοι».

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Eftichia Kap…….
Εδώ στην έπαυλη ακριβώς δίπλα υπάρχει μια μικρή οικία προέκταση της έπαυλης …Εδω πέρασα αρκετά χρόνια σε μια οικογένεια που κάποιες φορές με φιλοξενούσαν και που δυστυχώς πέθαναν Μέρες ολόκληρες εξερευνούσαμε την γύρω περιοχή που πράγματι είναι αιμματοβαμμενη Εκτός απο κουκουνάρια που τρώγαμε από τις κουκουναριές βρίσκαμε και κόκαλα μεγάλα απο ανθρώπινους σκελετούς ακόμα και κρανία απο ανθρωπους που εκετελεσαν οι Γερμανοί και ποτε δεν τους εθαψαν.
Βρίσκαμε ρουχα ακομα και αντικείμενα δικά τους παπούτσια που ποτέ κανείς δεν μερίμνησε να τα μαζέψει Στην παιδική μας ηλικία παίζαμε πόλεμο με αυτά τα κόκαλα …….Στο πίσω μέρος σε κάποια απόσταση είναι το στρατόπεδο της ΠΑΤΡΑΣ.
Μέσα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και πιο εκεί ο τάφος του Λυμπεροπουλου που κάποτε τον είχαν ανοίξει Νομίζω ότι κάποιος θα πρέπει να μεριμνήσει να καθιερώσει κάποια τρισάγια στον χώρο και να φτιάξουν την βίλα που στέκει ακόμα ζωντανή αφού δεν την φροντίζει κανείς Στην προέκταση στο μικρο σπίτι δίπλα από καιρού εις καιρόν έβαζαν ανθρώπους δωρεάν μέσα για να φροντίζουν την έπαυλη όμως πλέον έχει εγκαταλειφθεί Θα ήταν οδυνηρό να γράψω σαν παιδί τι έβρισκα μέσα εκεί από τους σκοτωμένους προσωπικά αντικείμενα άνευ αξίας αλλά ίσως θα μπορούσαν να έφτιαχναν μια στήλη με τα ονόματα των εκτελεσθέντων

Konstantinos Bir……
ego emena gia 1 xrono akribos dipla se mia garsoniera me ti mitera mou kai ton adelfo mou to 1984 sti bila auti emene mia oikogegenia apo to eksoteriko kai poles fores me ta paidia tis oikogeia sas pezamai ,,,,,,to parakseno tis istorias eiai 2 pragmata pou den ta ksexnao me ti pota otan kaname tsoulifra poles fores niofame na akoume fones kai to pio trelo pou to fimamai kai mou sikonetai h trixa to dradi akouga alisides kai fones ….polles fores

Eftichia Kap….
Η οικογένεια λεγοταν ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ)…ακομα και σήμερα ειναι διασπαρτα στο χωμα ΑΝ θελετε καντε μια βολτα πισω απο το στρατοπεδο μεσα στα δένδρα…Πηγή: kataggeilte.blogspot.com

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More