Αλέκος Χαράρης :Οι μασκαράτες του Πατρινού Καρναβαλιού (video)

Για δεκαετίες, στο Καρναβάλι της Πάτρας κυριαρχούσαν οι μασκαράτες, ευφάνταστες και σατιρικές κατασκευές στις οποίες διακρίθηκε ένας από τους χαρακτηριστικότερους τεχνίτες του είδους ο Αλέκος Χαράρης.

Οι Μασκαράτες ήταν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της παρέλασης στο Πατρινό Καρναβάλι της μεταπολεμικής περιόδου.

Πρόκειται για καρναβαλικά στοιχεία που τα κουβαλούσαν πεζοί αλλά και ποδηλάτες και μοτοποδηλάτες και είχαν πάντα ένα σατιρικό θέμα. Συνόδευαν κάποιο αντίστοιχο άρμα ή αποτελούσαν ένα αυτόνομο θεματικό γκρουπ από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα στοιχεία.

Οι Μασκαράτες ήταν εφήμερες δημιουργίες, φτιαγμένες από ταπεινά και φθαρτά υλικά, χρώμα, κόλλα, χαρτί, ύφασμα, με σκελετό από ξύλα ή σύρμα, που έπαιρναν μορφή και κίνηση χάρη στη φαντασία, το μεράκι και τη σκληρή εργασία των πατρινών καλλιτεχνών.

Το βιβλίο «Αλέκος Χαράρης (1918 — 1979) 

Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» παρουσιάζει μέσα από τεκμηριωμένο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα του τύπου, τη δημιουργική πορεία του Αλέκου Χαράρη, ενός ειδικευμένου στις Μασκαράτες κατασκευαστή, από τους πρωτοπόρους στο μεταπολεμικό Πατρινό Καρναβάλι. 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ Τα χρώματα απ’την Οία ◦Βιολί: Κυριάκος Γκουβέντας

◦Τσέλο: Έυη Καζαντζή

◦Κοντραμπάσο: Δημήτρης Γουμπερίτσης

◦Πιάνο: Γιώργος Καζαντζής

◦Κρουστά: Θάνος Καζαντζής

◦Βοκαλισμοί: Αλεξία Χρυσομάλλη

 

https://tetartopress.gr,  http://lefteria.blogspot.com/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More