Άγιο Φως: Το ιστορικό της επίσημης αφίξεως του στην Ελλάδα

Έως το 1988, το «Άγιο Φως» ερχόταν στην Ελλάδα από το Ισραήλ διά της θαλάσσιας οδού μετά από πολυήμερο ταξίδι και φυσικά κατόπιν εορτής. Ξεκινούσε από τα Ιεροσόλυμα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, έμπαινε σε ένα καράβι στο λιμάνι της Χάιφα και έφτανε στον Πειραιά τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση χωρίς ουσιαστικά να το μάθει κανείς.
Το 1988, με πρωτοβουλία του τότε Έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, του ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου Ιάκωβου Οικονομίδη, στον οποίον αργότερα απονεμήθηκε το οφίκιο του «Μεγάλου Άρχοντα Ρεφερενδάριου και Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου», και σε συνεργασία με τον Θόδωρο Τσακιρίδη (μετέπειτα πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών), ξεκίνησε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο με ειδική πτήση της Ολυμπιακής, τα έξοδα της οποίας κάλυπτε το ελληνικό κράτος με ειδική εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου .
Στην εντατική ο πρ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος | Ελλάδα | Η ...
Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος
Η αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός γινόταν με την ευθύνη ταξιδιωτικού γραφείου ως το 2002, οπότε την ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που καθιέρωσε και το Πρωτόκολλο της υποδοχής αλλά και της διανομής του αγίου Φωτός σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, αμέσως μετά την άφιξή του για να βρίσκεται την ώρα της Αναστάσεως σε όλους του Ναούς.
Πανάγιος Τάφος - Πανίερος Ναός τῆς Ἀναστάσεως
Πανάγιος Τάφος
Ευκολονόητο είναι πως πριν το 1988 αλλά κυρίως το 2002 που ξεκίνησε η αερομεταφορά σε όλη τη Χώρα, οι Πιστοί ελάμβαναν το ανέσπερο Άγιο Φως από την ακοίμητη κανδήλα που καίει σε κάθε Ναό και την βραδιά της Αναστάσεως σκοτίας γενομένης ο Ιερεύς προσευχόμενος το λαμβάνει και το μεταδίδει στους Πιστούς λίγο πριν το νικητήριο της Εκκλησίας σάλπισμα ” Χριστός Ανέστη “.
Τι θα γίνει με την αφή του Αγίου Φωτός και την μεταφορά του στην ...
 Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η μικρή αυτή τελετή προέρχεται από το τυπικό της Μητρός των Εκκλησιών της Σιωνίτιδος Εκκλησίας η δε Χάρις του Λαμπριάτικου  Αγίου Φωτός όπως και η Χάρις και η Χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου η ίδια και η Αυτή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου .
Πηγές : https://ektimotheou.blogspot.com/ http://www.avgi.gr
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More