Achaia Clauss

H Οινοποιία Achaia Clauss, που ίδρυσε ο Βαυαρός Gustav Clauss, εκτείνεται στις παρυφές του όρους Παναχαϊκό, μόλις 8χλμ. από το κέντρο της Πάτρας. Είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα.

Όταν περάσετε την επιβλητική πύλη – που σχεδίασε στα μέσα του 20ού αιώνα ο σκηνογράφος του Εθνικού θεάτρου Κλεόβουλος Κλώνης -, και εισέλθετε στα κράσπεδα τα οποία ο χρόνος δεν έχει αλλοιώσει, θα αντιληφθείτε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα οινοποιείο σε ένα κτήμα, αλλά ουσιαστικά για ένα διεθνές σημείο αναφοράς, έναν τουριστικό προορισμό για περιηγητές, φυσιολάτρες, μελετητές, γευσιγνώστες, οινόφιλους και απλούς ταξιδιώτες.

Η Ιστορία
Ο Κλάους εισήγαγε στην Ελλάδα την οικονομική και πολιτισμική έννοια του «οινικού πύργου» του  Château Viticole, έτσι όπως καλλιεργήθηκε και υλοποιήθηκε στην περιοχή του Μπορντώ, δημιουργώντας σταδιακά ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που, στο τέλος του 19ου αιώνα, απέκτησε το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Οι πύργοι εγγράφονται πολύ νωρίς στην οινική εικόνα της «Αχαΐας», όπως φαίνεται στα χρωμολιθογραφημένα επιστολικά δελτάρια της δεκαετίας του 1890, ως τεκμήριο κύρους και ποιότητας των προϊόντων της.

Τι θα δείτε
Η είσοδος στο Oινόκαστρο και η ξεναγήσεις στις κάβες και τα κελλάρια είναι δωρεάν για όλους. Θα ξεκινήσετε από την «Κάβα Δανιηλίδος» όπου οι ξεναγοί της Oινοποιίας θα σας μυήσουν στην ιστορία του χώρου και στην εμπειρία της οινογευσιγνωσίας, πρωτίστως με την γλυκιά Μαυροδάφνη Πατρών. Θα δείτε: πέτρινους υπεραιωνόβιους πύργους, κελλάρια γεμάτα με βαρέλια παλιού κρασιού, εκκλησίες, προτομές, χρηστικά αντικείμενα, βραβεία απ’ όλο τον κόσμο και βιβλία συνταγών.

Οι Επισκέψεις
Η ΑΧΑΪΑ CLAUSS βρίσκεται 217 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 126 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 87 χλμ. από τους Δελφούς. Οι ώρες υποδοχής των επισκεπτών είναι 10.00 – 17.00, όλες τις μέρες του χρόνου και τις Κυριακές, με ελάχιστες εξαιρέσεις των μεγάλων γιορτών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για ραντεβού υποδοχής σχολείων ή ομάδων, επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Φιλοξενίας, Τόνια Ράπτη, στα τηλέφωνα 2610 580101 και 6983 880005 και στο email: achaia-cava@clauss.gr. Αν σας ενδιαφέρει να απολαύσετε μία οινογευσιγνωσία επικονωνήστε εκ των προτέρων για να το κανονίσετε.

Διεύθυνση
ΤΚ 265 00, Πετρωτό Πατρών.

Πρόσβαση
Για να φτάσετε στο Οινόκαστρό της, υπάρχουν δύο τρόποι: οι ασυνήθεις και οι συνήθεις. Στους ασυνήθεις εντάσσεται η πεζοπορία, καθώς και η χρήση ποδηλάτου. Επιλέγοντας έναν από αυτούς μπορείτε να διανύσετε και τμήμα του αρχαίου μονοπατιού, η αρχή του οποίου βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κτήματος και το τέλος του στην Αρχαία Ολυμπία.
Αν, παρά ταύτα, προτιμήσετε πιο συνηθισμένους τρόπους μετακίνησης και οδεύετε από Αθήνα προς Πύργο –Αρχαία Ολυμπία και αντίστροφα, αρκεί να ακολουθήσετε την περιμετρική οδό της Πάτρας και να στρίψετε στην έξοδο 3, με την ένδειξη «Γλαύκος», οπότε θα βρεθείτε πολύ κοντά στην Οινοποιία και – με τη βοήθεια πινακίδων- θα φτάσετε σε λίγα λεπτά. Αν, πάλι,  βρίσκεστε εντός της πόλης των Πατρών υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να βρεθείτε στον προορισμό σας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μπορείτε ν’ ακολουθήσετε την οδό «Πατρών –Κλάους», το τέλος της οποίας καταλήγει στην πύλη της εταιρείας, ή να πάρετε το αστικό λεωφορείο Νο 7, που διανύει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περνά έξω ακριβώς από την είσοδο της ΑΧΑΪΑ CLAUSS.  Η απόσταση από το κέντρο της Πάτρας είναι περίπου 8 χλμ.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More