Ένα χωριό της Αχαΐας “πνιγμένο” στα έλατα (photo)

Το Σούβαρδο είναι χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας σε υψόμετρο 1220 μ. στο όρος Χελμός κι απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σούβαρδο Αχαία

Σήμερα αποτελεί οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Καλαβρύτων του Δήμου Καλαβρύτων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.155 μέτρων, στο όρος Χελμός κι απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Στην απογραφή του 2011 είχε 38 κατοίκους.

Φθινόπωρο στο Σούβαρδο Καλαβρύτων (φωτο Νίκος Βελάνας)

Για την ονομασία Σούβαρδο υπάρχουν πολλές εκδοχές, πιστεύεται ότι είναι βυζαντινής προελεύσεως από το “Έσω Βάρδα” = “Σουβάρδα” = “Σούβαρδο”, Έσω Βάρδα σημαίνει κτήματα κοντά στο χωριό . Άλλη εκδοχή ότι προέρχεται από το όνομα του πρώτου οικιστή με το όνομα Βάρδας που από παραφθορά του “στου Βάρδα” έγινε “Σουβάρδα” = “Σούβαρδο”, το όνομα Βάρδας διασώζεται στο γειτονικό Βραχνί σε χρυσόβουλο του 1348. Άλλες εκδοχές το φέρουν αρβανίτικο ή Σλαβικό και μια άλλη Τούρκικης προέλευσης.
Το 1833 αποτέλεσε χωριό του νεοσύστατου δήμου Καλαβρύτων έως το 1912. Το 1912 αποτέλεσε οικισμό της κοινότητας Καλαβρύτων έως το 1997 που έγινε οικισμός του Δ.Δ. Καλαβρύτων
Σούβαρδο – Ηλιοβασίλεμα από τα σκαλάκια by Kseni

 

Είναι χτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που μαγνητίζει το βλέμμα κάθε επισκέπτη που το επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του τοπικού συλλόγου, το πανέμορφο χωριό είναι μέσα σε ένα απέραντο ελατοδάσος, στα 1150 μέτρα υψόμετρο.

Η βόλτα σας στο χωριό θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες από τα παραδοσιακά κτίρια και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε του φιλόξενους κατοίκους του.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού είναι οι πέτρινες βρύσες με νερό από τις πηγές της περιοχής, που θα συναντήσετε σε πολλά σημεία.

Είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την ηρεμία, την πεζοπορία και τους περιπάτους στη φύση.

Τον χειμώνα το τοπίο γίνεται ακόμα πιο όμορφο αφού όλα ντύνονται στα λευκά από τα χιόνια.

Από το Σούβαρδο ξεκινά μία πανέμορφη δασική διαδρομή (περίπου 5χλμ.) που καταλήγει 3χλμ. ΒΑ του χιονοδρομικού κέντρου του Χελμού. Δασικός χωματόδρομος μέσα στα έλατα, ξέφωτα, τρεχούμενα νερά από πηγές (όπως η Κρυόβρυση) θα κάνουν την διαδρομή σας αξέχαστη.

Αχαία - Καλάβρυτα - Δασικός Δρόμος Σούβαρδο προς Χιονοδρομικό

Αχαία - Χελμός - Κρύα Βρύση - Ξέφωτο

Πηγές :  https://www.kalavrytanews.com/https:/http://www.mariailiaki.gr//www.greece.com/https://www.exploring-greece.gr/