Προβολή της ταινίας «αυτό τελευταίο μάθημα» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ – L’HEURE DE LA SORTIE

• Σκηνοθεσία – Σενάριο: Σεμπαστιάν Μαρνιέ

• Ηθοποιοί:  Λοράν Λαφίτ, Εμανουέλ Μπερκό, Λουανά Μπατζραμί.

• Φωτογραφία: Ρομάν Καρκανάντ

• Μοντάζ: Ιζαμπέλ Μανκιγιέ

• Μουσική:  Zombie Zombie

• Χώρα:  Γαλλία (Έγχρωμη)

• Διάρκεια: 114΄  

 

• Πρώτη προβολή:     6.00 μ.μ.

• Δεύτερη προβολή:   8.15 μμ.

• Τρίτη προβολή:     10.30 μμ.

 

Διακρίσεις

 

-Sitges – Catalonian International Film Festival 2018, Ειδική Μνεία στον Sebastien Marnier

-Υποψηφιότητες

Ο καθηγητής μιας τάξης για ιδιοφυή παιδιά αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια τους. Ο Πιέρ αναλαμβάνει τη θέση του ως αναπληρωτής και γρήγορα αντιλαμβάνεται μια παράξενη, εχθρική συμπεριφορά από μια εξαμελή ομάδα άριστων μαθητών.

Ψυχολογικό δράμα που φλερτάρει εύστοχα με το θρίλερ και την πολιτική αλληγορία. Σκηνοθετημένο υποβλητικά, αιφνιδιάζει με το απρόσμενο, τολμηρό και αμφιλεγόμενο φινάλε του.

Ένας ταλαντούχος Γάλλος σκηνοθέτης συστήνεται στο ελληνικό κοινό με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που γοητεύει, έστω κι αν δεν πείθει ολοκληρωτικά σε όλο το εύρος των φιλοδοξιών του.

 

Σε ένα φημισμένο σχολείο για ιδιοφυή παιδιά, ο μέχρι τώρα δάσκαλός τους αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια τους. Ο αντικαταστάτης του γρήγορα διακρίνει μια διάχυτη βία και εχθρότητα σε μία από τις τάξεις. Αδυνατώντας να κατανοήσει αυτή την επιθετική συμπεριφορά , επιχειρεί να εξιχνιάσει το μυστικό της. www.lifo.gr

Στην πιστή στη βασική πλοκή του μυθιστορήματος του Κριστόφ Ντιφοσέ «L’heure de la sortie» (2002) ταινία γινόμαστε αρχικά μάρτυρες της αιφνιδιαστικής αυτοκτονίας ενός καθηγητή εν ώρα μαθήματος. Οι περισσότεροι σοκάρονται, έξι από τους μαθητές του όμως παραμένουν, περιέργως, εντελώς ασυγκίνητοι. Ο Πιέρ Οφμάν, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του εκλιπόντος ως αναπληρωτής καθηγητής, θα διαπιστώσει γρήγορα πως πρόκειται για μια ομάδα 13χρονων με συμπεριφορά απόκρυφης σέχτας, η οποία εντυπωσιάζει με τις σχολικές επιδόσεις της και συμπεριφέρεται υπεροπτικά απέναντι στους συμμαθητές της, ακόμη και σε αυτόν τον ίδιο.

Ήδη από την πρώτη σκηνή, αυτή της αυτοκτονίας, ο Σεμπαστιέν Μαρνιέ μας βυθίζει διακριτικά στην απειλητική ατμόσφαιρα ενός θρίλερ, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς οι πληροφορίες για τις πραγματικές προθέσεις της μαθητικής ομάδας και της σχέσης της με την αυτοκτονία του Καπαντίς προστίθενται με το σταγονόμετρο. Πάντα από την πλευρά του Οφμάν, η κάμερα υιοθετεί την οπτική ενός ανθρώπου που παρατηρεί τα πράγματα από απόσταση (κυριολεκτικά και μεταφορικά), «εισβάλλοντας» σε μια άγνωστη γι’ αυτόν πραγματικότητα.

 

Αυτή συναρτάται άμεσα με τις ανησυχίες της νέας γενιάς απέναντι στο μέλλον (η καταστροφή του πλανήτη, η τρομοκρατία, η έξαρση των κοινωνικών αντιθέσεων), η πλήρης διάστασή της όμως θα παραμείνει μέχρι το παραπέντε θολή. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτού του στιλάτου δραματικού θρίλερ, το οποίο δεν υιοθετεί ποτέ την αφηγηματική καθαρότητα μόνο ενός κινηματογραφικού είδους. Τοποθετεί τον ήρωά του σε έναν ζωντανό εφιάλτη, αποπροσανατολισμένο σε σχέση με το τι είναι πραγματικότητα και τι αυθαίρετη ερμηνεία, τι εμμονική προκατάληψη και τι αποδεδειγμένο γεγονός.

Κι εκεί που όλα φαίνεται πως τελειώνουν με μια μετωπική αντιπαράθεση, το κουδούνι τού «Τελευταίου Μαθήματος» δεν έχει χτυπήσει ακόμη. Τολμηρό, αμφιλεγόμενο αλλά και ξεκάθαρο πλέον νοηματικά, το απρόσμενο φινάλε της ταινίας κάνει –υπερβολικά;– σαφείς τις προθέσεις της, απόλυτα επικριτικές απέναντι σε μια κυρίαρχη πολιτική εφησυχασμού, κατάχρησης εξουσίας και στείρας γνώσης.

 

Χρήστος  Μήτσης

 

Λίγο καιρό αφού ο καθηγητής μιας τάξης ιδιοφυών παιδιών βουτάει από το παράθυρο του σχολείου σε μια απόπειρα αυτοκτονίας που δεν εξηγείται, ο αναπληρωτής αντιμετωπίζεται με μυστηριώδη εχθρότητα από τους μαθητές. Οι καλές προθέσεις του νέου, μοναχικού άνδρα ακυρώνονται από την παγερή, σχεδόν απάνθρωπη συμπεριφορά και η μεγάλη του υπομονή δοκιμάζεται συστηματικά, ώσπου η παράνοια παίρνει τη θέση της λογικής μετά από αρκετά ατυχή περιστατικά, γεμάτα παρανοήσεις και διάχυτη υποψία.

 

Το αρχικό σενάριο, ότι δηλαδή τα προηγμένα σε μαθησιακή ικανότητα, γνώσεις και νοημοσύνη παιδιά έχουν αναπτύξει μια υπεροπτική άμυνα μετά από προσβλητικές επιθέσεις συμμαθητών τους (οι οποίοι αντιδρούν άτσαλα στις διαφορετικές ταχύτητες μιας επαρχιακής κοινότητας), αποδεικνύεται πονηρή βιτρίνα στα χέρια του σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Μαρνιέ, ο οποίος μεταμορφώνει σταδιακά (και ύπουλα) το κοινωνικό δράμα σε θρίλερ καταγγελίας, με έξυπνη κλιμάκωση, απροσδόκητο φινάλε και τον Λοράν Λαφίτ από το Elle σε έναν ολοκληρωμένο, δύσκολο και εν τέλει μαχητικό ρόλο.

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More