Λαϊκό θεατρικό δρώμενο για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού στις πλατείες Ελευθερίας και Γεωργίου Α’

Το λαϊκό θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις», μέσα από το εκφραστικό μέσο του θεάτρου δρόμου, συνεχίζει να ταξιδεύει σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, ενώ θα κλείσει τον κύκλο παραστάσεών του την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 20.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Το Πατρινό Καρναβάλι, η μεγαλύτερη και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, μετρά ήδη πάνω από 180 χρόνια ιστορίας. Εστιάζοντας στο φετινό θέμα και την ιστορική αναδρομή του Πατρινού Καρναβαλιού η ομάδα των νέων, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του θεατρικού δρώμενου – απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ερασιτέχνες του θεάτρου – , υπό την καθοδήγηση της Φιορέλας Μαστρόκαλου, ηθοποιού, σκηνοθέτριας, υπεύθυνης οργάνωσης ομάδας θεάτρου δρόμου, αποφοίτου της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ερεύνησε τις αιτίες και την απαρχή των τελετουργικών εκδηλώσεων, τον τρόπο που αυτές εκδηλώνονταν σε κάθε περίοδο και την κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική πορεία αυτών από το 1829 έως σήμερα. Η θεωρητική γνώση αποτέλεσε έναυσμα για τη καλλιτεχνική δημιουργία τους με γνώμονα τη διασκέδαση και τη χαρά των ανθρώπων της κάθε περιόδου αλλά και τις δυσκολίες και συγκυρίες που οδήγησαν στις αλλαγές και στη διαμόρφωση της μεγάλης αυτής γιορτής.

Μια ομάδα νέων, που έχει ως σκοπό να διασκεδάσει μια καρναβαλική νύχτα, ανακαλύπτει τυχαία μια βαλίτσα η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα «χρονοντούλαπο» που τους αποκαλύπτει τις ιστορικές ρίζες  του Πατρινού Καρναβαλιού. Μέσα από διάφορα αντικείμενα, μουσικές, τραγούδια και ντοκουμέντα αναμνήσεων οξύνεται η περιέργειά τους και αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, εξερευνώντας και αναβιώνοντας ουσιαστικά και οι ίδιοι τις διάφορες εκφάνσεις της γιορτής αυτής. Έτσι ξεκινώντας από το 1829 με την πρώτη καρναβαλική γιορτή στο αρχοντικό του Πατρινού Μωρέτη και τις λαϊκές τελετουργικές γιορτές στους δρόμους, περνούν από όλες τις εκφάνσεις της γιορτής του καρναβαλιού μέχρι σήμερα, και καταλήγουν στο παρόν  γεμάτοι από συγκινήσεις, νέες εμπειρίες, και με τη βαθιά πιά γνώση και συνειδητοποίηση των παραδόσεων της λαϊκής γιορτής, των τελετουργιών, των εθίμων και τη σημασία αυτών για μια οργανωμένη κοινωνία αναλογίζονται την αξία της χαράς της συλλογικής αυτής διασκέδασης μέσα από μια νέα οπτική.

Χορός, κίνηση, λόγος και θεατρική έκφραση συναντώνται και ταξιδεύουν μαζί στο χρόνο δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την ψυχαγωγία μας στο σήμερα.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More