Δείτε φωτογραφίες από την κοινή δράση των ομάδων ΔΙΟΔΟΣΣΣ της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και Commoners Code the City

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τo πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2019 στο καφέ «Πέτρινο» (έναντι του Ι. Ν. Αγίου Αλεξίου) η κοινή δράση των ομάδων ΔΙΟΔΟΣΣΣ της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και Commoners Code the City.

 

Η ομάδα ΔΙΟΔΟΣΣΣ στο πλαίσιο του έργου πρόληψης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την Κοινωνική Δικτύωση, την ευαισθητοποίηση της κοινότητας στη σημασία και το νόημα της συλλογικής μνήμης, την αναβίωση και τη διατήρηση της  πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσίασε έκθεση-φωτογραφικό οδοιπορικό που έχει επιμεληθεί η ομάδα με θέμα «Η Γειτονιά μας από το Χθες στο Σήμερα».

Το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό αποτελεί μια δράση πρόληψης με στόχο τη γνωριμία των κατοίκων με τη γειτονιά, ακολουθώντας την πορεία της μέσα στο χρόνο, ακροπατώντας στην ιστορία της και τις επιρροές που δέχτηκε από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση, η αλληλεπίδραση, η σύνδεση με την Γειτονιά και τους ανθρώπους της, η ευαισθητοποίηση στη σημασία και το νόημα της συλλογικής μνήμης και τελικά, η ενεργοποίηση για ανάληψη της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης. Μόνο έτσι μπορούμε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε την πορεία του τόπου, που συνδιαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει, στο μέλλον.

 

Η ομάδα Commoners Code the City στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού «Αστικά Κοινά», διοργάνωσε αστικά δρώμενα με τίτλο «Μοιράζομαι ιστορίες γειτονιάς». Τα αστικά δρώμενα «μοιράζομαι ιστορίες γειτονιάς» πραγματοποιήθηκαν το 4ήμερο 14-17/3/19 ως ένα παιχνίδι γειτονιάς στο οποίο συμμετείχαν ενεργά οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες και συμπεριέλαβε την αποτύπωση (οπτικοποίηση αφηγήσεων –graphic recording) των επιθυμιών, αναγκών, ιστοριών και αφηγημάτων τους σχετικά με το «χώρο πλατεία» στη συμβολή των οδών Γυθείου & Κεφαλληνίας και γενικότερα με τη γειτονιά της Αγίας Σοφίας.

Ένα  πρόγραμμα, που στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συμμετοχικού σχεδιασμού και διαλόγου για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της γειτονιάς της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση της πόλης της Πάτρας.

 

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αλεξίου, ο όμορφος χώρος και η ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα συνετέλεσαν στην εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, με πολύ ενδιαφέρον και διάχυτη νοσταλγία, περιηγήθηκε στην έκθεση, ταξίδεψε στο παρελθόν μέσα από τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες, αναγνώρισε γνώριμα μέρη και πρόσωπα της γειτονιάς, μοιράστηκε θύμισες αλλά και ενημερώθηκε για πρώτη φορά για πρόσωπα και γεγονότα ιστορικά και κοινωνικά που αφορούσαν στην πορεία της γειτονιάς και των κατοίκων της και σημάδεψαν την εξέλιξη της πόλης μας.

 

Η ομάδα Commoners Code the City σε μια εξαιρετική, πρωτοπόρα και ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με τους παρευρισκόμενους, οπτικοποίησαν τις  αφηγήσεις, τις ανάγκες και τα οράματά τους,  έδωσαν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ανταλλάξουν  ιδέες , να παίξουν, να αναρωτηθούν  και να σχεδιάσουν τη γειτονιά και την πόλη που θέλουν να ζουν.

 

Οι δυο ομάδες ΔΙΟΔΟΣΣΣ και Commoners Code the City συνυπήρξαν αρμονικά και συνεργάστηκαν άψογα στην προσπάθειά τους για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινότητας στη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου του σύγχρονου «εμείς», της «σύγχρονης γειτονιάς».

 Δείτε φωτογραφίες :

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More